XI. szabadegyetem a Vajdaságban

Immár tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a vajdasági szabadegyetem, mely 2011 óta a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) kiemelt jelentőségű ifjúsági rendezvénye. A több mint hetven résztvevő két napon keresztül vehetett részt a gazdaság valamint a közélet és média témáiban szervezett előadásokon. Több neves előadó érkezett a kishegyesi Kátai tanya nyári műhelyébe, sőt a szervezők mindennapra egy-egy meglepetésvendéggel is készültek.

A kishegyesi rendezvényt Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke nyitotta meg. Mindenkinek, akinek fontos a magyar identitástudat, az EU-s kérdések, a vallás, a globalizáció, azoknak jó példa és hasznos időtöltés a Vajdasági Szabadegyetem – emelte ki megnyitóbeszédében. „Más módon, más formában, más metodológiával itt olyan információkhoz juthatnak, amelyeket a közoktatásban, vagy felsőoktatásban nem kaphatnak meg, az mellett barátkozhatnak és pár napig jól érezhetik magukat.”

Pénteken hét előadó vendégeskedett a nyári egyetemen, többek között Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Répás Zsuzsanna is. Kiemelte: 2010-ben új alapokra helyezték a nemzetpolitikát Magyarországon. Az államtitkár asszony beszélt a honosítási eredményekről, a választójog kérdésköréről, kiemelve, hogy ezzel immár a külhoni magyarok is a közjogi nemzeti részévé válnak; a Máért illetve a szakbizottságok megújulásáról, valamint a nemzeti intézmények jelentőségéről, melyeknek kulcsszerepet tulajdonítanak a magyarság megőrzésében.

Az érdeklődők hallhattak az MNT stratégiáinak gyakorlati megvalósulásáról Szűcs Balázs előadásában. Ezzel párhuzamosan a gazdasági munkacsoport Hornok Attilával, az OTP szerbiai kockázatkezelési osztály igazgatójával beszélgethetett, délután Csath Magdolna látogatott a táborba a Szent István Egyetemről, hogy az elmúlt időszak megszorító gazdaságpolitikai intézkedéseinek hatásáról és lehetséges kitörési pontjairól meséljen a hallgatóságnak. A délután folyamán Papp Z. Attila, a Kisebbségkutató intézet igazgatója is előadást tartott, mégpedig a határon túli magyarság identitását befolyásoló tényezőkről.

Számos művész, tudós, közéleti személy, illetve politikus adott elő a tábor második napján is. A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének munkatársai például a kárpát-medencei magyar doktorandusz életpálya-vizsgálat eredményeit ismertették. A felmérésből az is kiderült, hogy a leendő doktorok mit tartanak fontosnak a szakmai közösségen belül. Novák Anikó, a szervezet elnöke nyilatkozott: „Az információk áramoltatását, a doktoranduszok összefogását, valamint a szakmai programok szervezését. Ezek alapján tudjuk a további lépéseket megtenni.”

A tematikus előadások után a péntek este meglepetésvendége a műrepülő világbajnok, Besenyei Péter volt, szombat este Zacher Gábor, toxikológus érkezett a nyári műhely hallgatóihoz.

Bábi Huanita

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »