Felgyorsulhat az afganisztáni kivonulás

Megromlott a viszony az afgán és az amerikai vezetők között, miután utóbbiak tárgyalni kezdtek a tálibokkal Katarban, az afgán kormány részvétele nélkül – olvasható a New York Times oldalán. A növekvő feszültség miatt az Obama-adminisztráció sürgetné a teljes kivonulást. Az amerikai elnök korábbi elképzelése az volt, hogy 2014 végéig a katonai részvételt befejezik Afganisztánban, viszont utána is maradnának kisebb létszámú alakulatok. Úgy tűnik azonban, hogy még ezt is felgyorsítanák úgy, hogy már jövő év nyarára befejeznék a teljes kivonulást.

A hosszú távú béke érdekében az afgán kormány szeretné, hogy az amerikaiak a tálibok elleni harcot 2014 után se adják fel, sőt, terjesszék ki azt a pakisztáni területekre is. A tálibokkal közvetlenül tárgyalnának, ők azonban évek óta elutasítják ezt, mondván, nem tárgyalnak amerikai bábokkal.

A teljes kivonulás pénzügyi gondokat is okozhat majd, ezért Karzai elnök szeretné elérni, hogy minél tovább járuljanak hozzá az amerikaiak az afgán hadsereg és rendőrség fenntartásához. Ráadásul 2014 nyarára tervezik a választásokat is Afganisztánban. Bár Karzai elnök a második ciklusát tölti és többször hangoztatta, hogy jövőre nem indul a választásokon, többen tartanak attól, hogy meg fogja próbálni magánál tartani a hatalmat, amely befolyásolhatja az amerikaiak elképzeléseit.

Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »