Lemondott Obama belbiztonsági minisztere

Lemond Janet Napolitano, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere – adta hírül a Washington Post. Napolitano már a kezdetek óta Obama támogatói között volt, majd 2009-ben csatlakozott is a kormányához, pozícióját pedig a második ciklusban is megtarthatta. Szeptemberben tervezi végleg elhagyni a minisztériumot.

A minisztérium élén állva részt vett a bevándorlási törvény körüli vitákban és a mexikói határ megerősítésében, de meg kellett küzdenie olyan katasztrófákkal is, mint a halálos erejű tornádó Oklahomában vagy a Sandy hurrikán New Yorkban. Kulcsszerepet játszott abban is, ahogyan a kormány a bostoni bombamerényletet kezelte.

Korábban már kifejezte azon szándékát, hogy elhagyná kormányhivatalát, de az előzetes találgatások Eric H. Holder Jr. főállamügyész pozíciójába várták Napolitanot, amikor Holder elhagyja hivatalát. Ahogy viszont az LA Times már péntek reggel beszámolt róla, a Kalifornia Egyetem elnöki posztjára hívták meg, így ő lesz az egyetem 145 éves történelmének első női vezetője.

Sokan furcsálják, hogy mindenféle oktatási háttér nélkül egy ilyen intézmény élére kerül, de ott arra számítanak, hogy a kormányban eltöltött évei alatt szerzett tapasztalatát fel tudja használni arra, hogy az egyetemnek segítsen állami támogatást szerezni mind az energia- és nukleáris fegyver kutatásokra, mind orvosiakra.

Büki Dániel

Friss hírek