Egymás mellett tüntetnének

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azért nem egyeztetett a többi erdélyi magyar politikai szervezettel a július 20-ra meghirdetett autonómiatüntetésről, mert a Magyar Polgári Párt vezetői nem jelentek meg azon az egyeztetésen, amelyen többek között a tüntetés kérdéseit is meg szerették volna vitatni velük, az RMDSZ esetében pedig „azt érzékelték”, hogy a szövetség szeptemberre tervez hasonló megmozdulást.

Ezt Toró T. Tibor, az EMNP elnöke jelentette ki szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére. „Mi úgy gondoljuk, hogy nincs két hónap arra, hogy elmenjünk szabadságra. Ebben a két hónapban is dolgozni kell, fel kell mutatni a közakaratot” – fogalmazta meg sietségük okát a politikus. Hozzátette: ha az RMDSZ szeptemberben szervez tüntetést, az EMNP ott lesz mellette.

Az elnök közölte: az RMDSZ-től – Kovács Péter főtitkár nyilatkozatát leszámítva – nem kaptak érdemi választ a felhívásukra.  „Kelemen Hunor nem válaszolt, de sok jelzés van a helyi szintekről, a polgármesterek részéről, hogy nem szeretnének kimaradni a megmozdulásból” – mondta.

Toró szerint szerdáig negyven székelyföldi és 35 közép-erdélyi és partiumi településről jelezték, hogy megszervezik a helyi tüntetést.   „Óránként érkeznek újabb településekről szóló bejelentések a központi szervező csapathoz. Csalódott lennék, ha a százat nem érné el a helyszínek száma” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csupán kezdeményezői a tüntetéseknek, de együtt mozgósítanak a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT), és számítanak mind az MPP, mind az RMDSZ részvételére.

Kovács Péter erre korábban úgy reagált: különutas politikát folytat az EMNP az autonómia és a regionális átszervezés témájában megszervezett tüntetés kapcsán, hiszen a párt vezetői tisztában vannak azzal, hogy az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács jó ideje egyeztet egy ősszel sorra kerülő nagy méretű utcai demonstrációról.

Az MPP háromszéki elnöke, Kulcsár Terza József szintén bírálta Toróékat. Kedden kijelentette, az EMNP elnöke ártott a nemzeti ügynek azzal, hogy önfejűen, előzetes egyeztetés nélkül a sajtóban bejelentette a demonstrációt.

Kitekintő / Maszol.ro / mti.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »