Egyre szigorúbb lesz a banki szabályozás

A Szövetségi Betétbiztosító (FDIC) tegnapi javaslata alapján az amerikai bankoknak minimum 6%-os Tier-1 tőke-megfelelési rátát kell teljesítsenek szemben a Bázel III által javasolt 3%-kal. Ezt most 8 amerikai nagybank nem teljesítené (JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, State Street Corp).

Az európai bankok ennél is szigorúbb szabályokkal kellett szembesüljenek, az Európai Bankfelügyelet előírása szerint tavaly nyárra 9%-os ún. Core Tier-1 rátát kellett elérniük, ami a szimpla Tier-1 rátánál is kevesebb tőkeelemet fogad el. A pénzintézetek ezt, ha kínkeservesen is, de teljesítették, a bankrészvények árfolyamán azonban komoly csorbát ejtett a lépés. A nagybankok, mint a Commerzbank, az Unicredit és a Deutsche Bank is tőkeemeléssel (részvényeladás) és/vagy eszközeladással tudta csak teljesíteni a rendkívül szigorú szabályokat.

Ha az USA-ban is elfogadják a 6%-os Tier-1 szabályt, akkor ott is tőkeemelésre kényszerül a szektor, aminyomás alá helyezheti a bankrészvény árfolyamokat. Érdemes hozzátenni, hogy a Tier-1 ráta beszámítja a (nem szavazó) osztalékelsőbbségi részvényeket is (szemben a Core Tier-1 rátával), így akár nagyobb árfolyamáldozat nélkül is megoldhatják a helyzetet.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek