Érettségi: sereghajtók a székely megyék

Hargita és Kovászna megyében idén is román nyelv és irodalomból bukott a legtöbb érettségiző.

A vizsgaeredmények meglehetősen nagy különbségeket mutatnak az ország megyéi között. A legnagyobb arányban (74,2 százalék) Brăila megyében érettségiztek le a diákok.

Kolozs megye a csaknem 71 százalékos sikerességi rátával a második legjobb az országban, a lista végén szereplő Hargita megyében a vizsgázók 42,49 százaléka, Kovászna megyében pedig 42,74 százaléka tette le az érettségit.

„Továbbra is a román nyelv és irodalom jelenti a nagy gondot. Az idén vizsgára jelentkező diákoknak csak 50 százalékát engedték át románból” – nyilatkozta az MTI-nek Keresztély Irma, a Kovászna megye főtanfelügyelője.

Hozzátette, más tantárgyakból 70 és 80 százalék közötti volt a sikeres vizsgák aránya, magyar nyelv és irodalomból az érettségizők 90 százaléka tett eredményes vizsgát.

Keresztély Irma elmondta, óriási kihívást jelent a magyar környezetben élő, magyar anyanyelvű gyermekeknek, hogy a román anyanyelvű diáktársaikkal azonos követelményrendszernek kell megfelelniük. 

A közel 85 százalékban magyarok lakta Hargita megyében a vizsgázók 55 százalékának sikerült a román érettségije – közölte az MTI-vel Hodgyai László, a megyei érettségi bizottság titkára. A magyar nyelv és irodalom vizsgán itt a diákok mintegy 90 százaléka volt sikeres.

Az idei érettségi eredmények csaknem tíz százalékkal jobbak a tavalyiaknál.

A javulás okaihoz a könnyített tételek mellett az is hozzájárult, hogy az iskolák jelentős hányadában már 12. osztályban megbuktatták a diákokat, így a gyengén tanulók nem is jelentkezhettek az érettségi vizsgára.

Kitekintő / manna.ro / mti.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »