Obama a bevándorlásra és a gazdaságra fókuszál

Az elnöknek most kell cselekednie, ha a 2014-ben esedékes félidős választásokon nem akarja a szenátusi demokrata többséget is elveszíteni.

Az utóbbi időszak botrányos eseményei és külföldi utazássorozatát követően Barack Obama amerikai elnök két fontos kérdésre koncentrál ezen a nyáron: a bevándorlásra és a gazdaság helyzetére – írja a Washington Post. Ez a két terület azért különösen fontos, mivel alapjaiban határozhatják meg Obama második elnöki ciklusának sikerességét vagy kudarcát.

A bevándorlással kapcsolatban a demokraták nagyszabású eseménysorozatot terveznek azokban az államokban, ahol nagyarányú latino közösség él. Ezeknek a rendezvényeknek a célja nem más, mint az, hogy nyomást gyakoroljanak a republikánus többségű képviselőházra: fogadják el a bevándorlási törvény reformját, amely – többek között – megkönnyítené az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlók állampolgársághoz jutását.

Az elnök több olyan intézkedést is tervez a nyár folyamán, amelyek célja a gazdaság növekedésének elősegítése. Obamának nincs sok ideje tétlenkedni, hiszen látványos eredményeket kell elérnie még az idei évben ahhoz, hogy feledtethesse a közelmúlt olyan kudarcait és botrányos eseményeit, mint például a lehallgatási botrány. A jövő évben úgynevezett „félidős választások” lesznek az Egyesült Államokban, amikor is újraválasztják a képviselőház összes tagját, valamint a szenátus egyharmadát. Az elnök korábban jelezte: az a célja, hogy 2014-ben a törvényhozás mindkét kamarája demokrata többségű legyen.

Pintér Melinda

Friss hírek