Brazília: elhalaszthatják a referendumot

A Brazília szerte, hetek óta tartó tüntetések hatására, amelyek a korrupció és a rossz kormányzás ellen irányulnak, a kormány tegnap úgy döntött, hogy elhalasztja azt a referendumot, amelyben a Dilma Rousseff elnök által kezdeményezett politikai reformokról döntöttek volna az állampolgárok.

Michel Temer alelnök a bejelentés során elmondta, hogy a népszavazást az eredetileg tervezett szeptemberi időpont helyett jövő évre halasztják. Temer mindezt azzal indokolta, hogy nem áll rendelkezésre elegendő idő ahhoz, hogy megszervezzenek egy őszi szavazást. Hozzátette, hogy a referendumot valószínűleg az elnökválasztással egyidejűleg tartják majd meg.

Néhány órával később azonban Temer azt közölte a nyilvánossággal, hogy a törvényhozási képviselők többsége továbbra is úgy véli, hogy a 2014-es elnökválasztások alkalmával kellene megtartani a népszavazást, az ügy azonban most a Képviselőház különleges munkacsoportja előtt van, amelynek 90 napja van vizsgálódni és javaslatokat tenni, amelyek alapján akár idén is megtarthatják a referendumot.

A népszavazás olyan kényes kérdéseket feszegetne mint a pártfiananszirozás ügye, valamint, hogy megszüntessék-e a titkos szavazást a Kongresszusban.

Az elmúlt hetekben több millió brazil vonult az utcákra. A tüntetők kezdetben a tömegközlekedés árainak emelkedése ellen tiltakoztak, ám mostanra a demonstráció kiszéledesett és a brazilok a jobb az egészségügyi ellátásáért, az oktatást érintő kérdésekben és a korrupció ellen tüntetnek.

Czifra Dóra

Friss hírek