Oregonban „ingyenes” lehet a felsőoktatás

Egy, az oregoni kormányzó aláírására váró törvény drasztikusan megváltoztatná azt a módszert, ahogyan az állami egyetemek hallgatói tanulmányaik költségeit finanszírozzák – írja a CNN.com. A felsőoktatás továbbra sem lenne ingyenes az államban, tanulmányaik alatt azonban mégsem kellene egy fillért sem fizetniük a hallgatóknak.

A jóváhagyásra váló javaslat szerint az oregoni lakhellyel rendelkező diákoknak tanulmányaik ideje alatt – amennyiben állami fenntartású felsőoktatási intézménybe járnak – egyetlen dollárt sem kell majd fizetniük. Ehelyett egy kötelező érvényű szerződést kötnek az állammal, amelynek értelmében a főiskola illetve egyetem elvégzését követően jövedelmük évi egy százalékát fizetik vissza a tandíj utólagos finanszírozása gyanánt – legfeljebb 24 éven keresztül.

Elfogadása esetén a program tetemes költségeket emésztene fel: előzetes számítások szerint 9 milliárd dollárba kerülne, de évek kellenek ahhoz, mire minden hallgató profitálhat belőle. A projekt egyedülálló a maga nemében – ilyen kísérlet még nem történt az Egyesült Államokban.

Pintér Melinda

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »