Draghi kiütötte az eurót

függetlenség napját ünnepelték az európai jegybankok: a várakozásoknak megfelelően a brit jegybank (BoE) nem változtatott az irányadó kamaton (0,50%). Az új jegybankelnök, Mark Carney viszont a hétvégi pletykáknak megfelelően útmutatót adott a befektetőknek: a külső tényezőkhöz kötött monetáris politika (forward guidance) kapcsán augusztusban lehet előrelépés, a piaci szereplők ebbe további lazítást vizionáltak, ezért jelentős gyengülés mutatkozott a GBP kurzusában.

Késő délután az EKB szinten tartotta az irányadó kamatot (0,50%), viszont a sajtótájékoztatón Mario Draghi elnök szakított a jegybank 14 éves hagyományaival. Míg korábban nem kívántak útmutatást adni a monetáris politika kapcsán, most tartósan laza monetáris politikára készítették fel a befektetőket. Emellett ismét napirendre került a kereskedelmi bankokra vonatkozó negatív betéti kamat, ezt azonban vélhetően csak egy piaci pánik esetén alkalmazná az EKB. A befektetők nem hittek a napok óta piacon keringő pletykáknak, ezérthidegzuhanyként érte a piacot a bejelentés – az euró jelentősen gyengült a délután, a részvénypiacok száguldottak és az európai kötvények árfolyama is megugrott (csökkentek a hozamok).

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »