Draghi kiütötte az eurót

függetlenség napját ünnepelték az európai jegybankok: a várakozásoknak megfelelően a brit jegybank (BoE) nem változtatott az irányadó kamaton (0,50%). Az új jegybankelnök, Mark Carney viszont a hétvégi pletykáknak megfelelően útmutatót adott a befektetőknek: a külső tényezőkhöz kötött monetáris politika (forward guidance) kapcsán augusztusban lehet előrelépés, a piaci szereplők ebbe további lazítást vizionáltak, ezért jelentős gyengülés mutatkozott a GBP kurzusában.

Késő délután az EKB szinten tartotta az irányadó kamatot (0,50%), viszont a sajtótájékoztatón Mario Draghi elnök szakított a jegybank 14 éves hagyományaival. Míg korábban nem kívántak útmutatást adni a monetáris politika kapcsán, most tartósan laza monetáris politikára készítették fel a befektetőket. Emellett ismét napirendre került a kereskedelmi bankokra vonatkozó negatív betéti kamat, ezt azonban vélhetően csak egy piaci pánik esetén alkalmazná az EKB. A befektetők nem hittek a napok óta piacon keringő pletykáknak, ezérthidegzuhanyként érte a piacot a bejelentés – az euró jelentősen gyengült a délután, a részvénypiacok száguldottak és az európai kötvények árfolyama is megugrott (csökkentek a hozamok).

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »