A szenátus elfogadta a bevándorlási törvényt

Az Egyesült Államokba vándorlók számára történelmi nap volt a múlt csütörtök, ugyanis az USA szenátusa elfogadta az új bevándorlási törvényt. Az öröm azonban nem felhőtlen, hiszen most a republikánus többségű képviselőház elé került a törvény, ahol nagy valószínűséggel jelen állapotában elutasítják majd a törvényjavaslatot.

A szenátus 68-32 arányban szavazta meg a bevándorlási törvényt. A 54 pártoló demokrata szenátor mellett 14 republikánus képviselő is a törvény mellett szavazott. Az új bevándorlási törvény célja, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók újabb beáramlását az Egyesült Államok területére. A törvény másik fontos eredménye, hogy könnyebb utat biztosít az állampolgárság eléréséhez. Különösen annak a több mint 11 millió illegális bevándorlónak jelenthet könnyebbséget, akik jelenleg is törvénytelenül tartózkodnak az Egyesült Államok területén. 

Az 1200 oldalas törvény rendelkezései között szerepel az USA déli határánál dolgozók számának megkétszerezése, valamint előírja egy 700 mérföldes ellenőrzött határvonal kiépítését. Ezenfelül drónokat használnának az eredményesebb ellenőrzés érdekében és biometrikus vizsgáló rendszereket állítanak fel 30 belföldi repülőtéren is. Az új bevándorlási törvény a munkáltatókra is új terheket ró, hiszen nekik a jövőben minden munkavállaló tartózkodási státuszát ellenőrizniük kell a kormány erre szolgáló rendszerén keresztül.

Az új bevándorlási törvényt egy republikánus és demokrata szenátorokból álló 8 fős csoport alkotta meg, így a törvény végső formája nem teljesen egyezik Obama elképzeléseivel. A kompromisszumos törvény ellenére Obama üdvözölte a döntést, és most már a képviselőház felelősségére irányította a figyelmet. A republikánus többségű képviselőház ugyanis nagy valószínűséggel nem fogja megszavazni ilyen formában a törvényt. A legtöbb republikánus ellenző szerint a törvény nem képes megfelelően biztosítani a déli határvonalat és nem elég szigorú az USA törvényeit megsértőkkel szemben. 

Habár a szenátus döntése nagy jelentőségű, de a törvény további sorsa még bizonytalan, több forgatókönyv szerint is alakulhatnak az események. Abban az esetben, ha a képviselőház egy olyan törvényjavaslatot fogad el, ami különbözik a szenátus által elfogadottól, akkor a szenátus és képviselőház tagjaiból egy közös bizottságot alakítanak ki a törvény megalkotására. 

A republikánus pártot is megosztja az új bevándorlási törvény. Sokak szerint változtatni kell a republikánusok bevándorlás-ellenes politikáján. Az új bevándorlási törvényt kidolgozó republikánusok között volt Lindsey O. Graham és John McCain szenátor is, akik úgy vélik a két párt közös törvényalkotása a legjobb megoldás mind a republikánus párt számára, mind az Egyesült Államok számára. A törvényt támogató republikánusok le akarnak számolni a Mitt Romney által is hangoztatott „ön-deportálás” politikával, amely abban bízott, hogy a bevándorlók munkalehetőség hiányában visszatérnek majd hazájukba. Republikánusok egy csoportja azt reméli, hogy a nyitottabb hozzáállás miatt a következő választásokon több támogatást kaphatnak majd az USA területén állampolgárságot szerző bevándorlóktól. 

Kollár Erika

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »