Egyre súlyosabban eladósodik Szlovákia

Az ellenzéki Népi platformot alkotó pártok csütörtökön hivatalosan is javaslatot tettek a parlament rendkívüli ülésének összehívására. A KDH-Híd-SDKÚ trió a rendkívüli ülésen a szlovák államadósságról szeretne tanácskozni, mivel az az elmúlt évben rekordmagasságúra nőtt. Ivan Švejna (Híd) szerint a rendkívüli ülést a kialakult helyzet indokolja, mivel a Smer-SD többször is elutasította arról a levélről folytatandó parlamenti vitát, amelyben a pénzügyminiszter tájékozta az államadósság növekedésének okairól, illetve a csökkentésére tett intézkedésekről.

A pénzügyminiszternek mindazonáltal az adósság megfékezéséről szóló alkotmányos törvény szerint is tájékoztatnia kell a parlamentet, mivel a közadósság tavaly elérte a GDP 52,1%-át, átlépve ezzel az adósságplafon első, 50%-os szintjét.

Ivan Štefanec (SDKÚ) a rendkívüli ülésről szóló javaslat benyújtása után közölte, hogy arra késztetnék a kormányt, hogy ezentúl csak olyan javaslatokat terjesszenek a parlament elé, amelyek nem növelik, hanem éppen ellenkezőleg, csökkentik az államadósságot.

A házelnöknek a javaslattételtől számított hét napon belül össze kell hívnia a rendkívüli ülést az ügyben.

Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter az említett leveléből csak részleteket közölt a tavalyi állami zárszámadásról szóló megvitatásakor.

A közadósság növekedését szerinte a közigazgatási mérleg javítása, illetve a gazdasági növekedés állíthatja meg. „Az elkövetkezendő években az államháztartási deficit csökkenésére számítunk, összhangban a stabilitási paktummal” – közölte. A pénzügyminiszter szerint az államadósság 56%-nál tetőzhet a 2015-ös évben, 2016-ban pedig 0,1%-kal 55,9%-ra csökkenhet.

A tárcavezető szerint a konszolidálást segíthetik a jövőben az egyszerű intézkedések is, mint például a kőolaj vésztartalékai kezelési rendszerének módosítása, továbbá a strukturális reformok, mint a közigazgatási reform. Közlése szerint javulnia kell az európai alapokból való merítésnek, intézkedéseket kell foganatosítaniuk az egészségügy területén, amelyek szintén megtakarításokhoz vezethetnek. A kormány tervei közt van a szociális juttatásokkal kapcsolatos módosítás, elsősorban a hatékonyság és a célirányosság terén.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »