Aktív magyarok amerikai szellemben

Több mint egy éve működik Magyarországon az a program, amelyet Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete kezdeményezett. Az Aktív Állampolgárok kezdeményezés célja, hogy Magyarországon megkeresse és elismerésben részesítse azokat a magánszemélyeket vagy épp szervezeteket, akik pozitív változást hoznak közösségeik életében. Az elmúlt időben két magyar szervezet is megkapta a díjat.

Kertek és bringák

Április végén a Zöfi, vagyis a Zöld Fiatalok nevű szervezet kapta az elismerést. Kounalakis nagykövet az átadón mondott beszédében kiemelte, a Zöfi a társadalmi és a környezetvédelmi ügyek előmozdítása érdekében végzi a tevékenységét, és remek példája annak, amit „aktív állampolgárságnak” neveznek az amerikaiak. A közösségért végzett önkéntes munka és a mások segítsége ugyanis sok amerikai számára nem csak egy hobbi, hanem egy valódi életforma- Amerikai szemléletet mutat az is, hogy egy közösség tagja felismerik, a közösségük problémáit ők tudják leginkább felismerni és valószínűleg megoldani is. „Az aktív állampolgárság lényegi eleme a civil társadalomnak, amely erősíti a demokráciát.  Magyarországi utazásaim során az elmúlt három évben saját szememmel győződhettem meg arról, hogy egyének és szervezetek milyen nagyszerű eredményeket értek el az országban, és szerettem volna megtalálni a módját annak, hogy kimutassam a támogatásunkat, és ráirányítsuk a figyelmet erőfeszítéseikre.  A ZöFi egy újabb kiváló példája az ilyen munkának” – mondta a nagykövet. Kounalakis hozzátette, még Barack Obama elnök is közösségszervezőként kezdte szakmai karrierjét. 

A Zöld Fiatalok, azaz aa ZöFi saját magát az autonóm zöld aktivisták alkotó kollektívájaként határozza meg. Az autonómia számukra a kölcsönös egymásrautaltság felismeréséből származó szolidaritás, felelősségérzet és szövetkezési igény. A klasszikus zöld eszmerendszer mellett dolgoznak a jogvédelem, a méltóságvédelem, az erőszak-ellenességért. Több futó projektjük is van, egyik legérdekesebb ezek közül az Ehető kertek, amely 2011 szeptemberétől 2013 augusztusáig tart. A projekt abban segít, hogy néhány magyar testközelből tanulmányozhassa a városi kertészkedés csínját-bínját. A résztvevők több külföldi példa alapján szeretnék segíteni a magyar urbán kertészeket. Tanulmányutakat is szerveztek például a németországi Hof Medwege-beaz angliai Todmordenbe, az írországi Duhallow-ba és a szlovéniai MULE szervezethez.

Egy másik érdekes programjuk, amelyet Kounalakis nagykövet külön is kiemelt beszédében, a Szociális Bringa. Ennek célja Budapest hátrányos helyzetű lakóit a kerékpárszerelés oktatásával, a kerékpározás megismertetésével és mindennapos használatával szakmához, munkához és közlekedéshez, azaz a szabad helyváltoztatáshoz segíteni. A program keretében a ZöFi egy olyan képző központot hozott létre, amely nem pusztán képzi, hanem alkalmazza, munkához segíti a tanfolyamot elvégző embereket. Mindemellett arra buzdítja a hátrányos helyzetben lévőket, hogy tervezzenek, építsenek és áruljanak minőségi, közlekedési célú kerékpárokat, a vásárlók számára megfizethető áron.

Vállalkozásra biztatja a fiatalokat

Visszatérve az Aktív Állampolgárságra. Az amerikai nagykövetség legutóbb, május végén egy másik szervezetet is kitüntetett az elismeréssel, a Junior Achievement Magyarországot, azaz a JAM-et. Nekik május 31-én Timothy A. Betts követtanácsos adta át az oklevelet a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban. Betts tanácsos beszédében elmondta, az USA gazdasági erejét és viszonylagos jólétét nagy részben a lehetőségeket megragadó vállalkozóknak köszönheti. 

Az amerikaiak hagyományosan már egész kis korukban megtanítják a gyerekeiknek, hogyan bánjanak a pénzzel. A követtanácsos példaként említette a limonádét árusító út menti standokat, a sütit áruló cserkészlányokat, az autómosó fiatalokat stb. – azt mondta, az amerikaiak már fiatalkorukban megtanulják, hogy kemény munkával, jó marketinggel és minőségi termékekkel elérhetik pénzügyi céljaikat. Az USA létfontosságúnak tartja a vállalkozói hagyományokat, többek közt ezért is támogatja az amerikai külügy a vállalkozásokat segítő programokat, hiszen azok kellő lehetőséget biztosítanak a fiatal vállalkozók számára.  

Így jutottak el a JAM-hez. Ez a szervezet helyi közösségek fiataljait készíti fel arra, hogy „saját gazdasági sikereik letéteményesei legyenek” – fogalmazott Betts. Hozzátette: „Magáncégekkel, kormányzati szervekkel, oktatókkal és önkéntesekkel összefogva a Junior Achievement segíti a középiskolásokat abban, hogy olyan létfontosságú készségekre tegyenek szert, amelyek segítségével tudatos fogyasztókká, produktív dolgozókká és, végső soron, közösségük felelős tagjaivá váljanak.” Magyarországon 650 középiskola 16 ezer diákjával működik együtt a szervezet, nekik segít, őket ösztönzi, hogy merjenek nagyot álmodni.

Szabó Zsanett

Friss hírek