A szlovák rendőrök megfélemlítettek egy újságírót

Martina Ruttkayová Tvardzíková, Hospodárske noviny újságírónőjét akkor érte meglepetés, amikor bevitte a rendőrségre a katonai hírszerzésnél tapasztalt hűtlen kezelésről szóló, a médiához névtelen forrásból eljuttatott dokumentumok egy részét.

A Sme napilap arról ír, hogy egy néhány perces formálitás helyett hosszú és szigorú kihallgatás következett, amely során a rendőrség nyomást gyakorolt rá, hogy mondja meg, kitől kapta a dokumentumokat. „Az egyikük azt kérdezte, hogy nekem, mint gyermekes édesanyának megéri-e, hogy olyan személyekkel kell találkoznom, mint Roman Mikulec. Amikor visszakérdeztem, hogy mégis hogy érti ezt, azt válaszolta, hogy Mikulec ellen végül is büntető eljárás van folyamatban” – mondta a sértett.

A rendőrség felvette Ruttkayová Tvardzíková ujjlenyomatát és DNS-mintát is vett tőle, hogy összehasonlítsák azzal, amely az általa átnyújtott borítékon található. Elmondása szerint a kihallgatás során úgy tűnt, hogy a rendőrség tudja, mikor és milyen autóban találkoztak, és mikor beszéltek telefonon. Kérték a Mikuleccel folytatott email-váltásait is, amit nem volt hajlandó átadni számukra. Ekkor pedig azt mondták, hogy azt egy paranccsal úgy is megszerzik. „Mindenki, aki tud valamit, megpróbálják megfélemlíteni” – jegyezte meg Tvardzíková.

Közlése szerint kedden Tibor Gašpar országos rendőrkapitány azt ajánlotta számára, hogy már ne foglalkozzon az üggyel. Gašpar a Sme-nek azt nyilatkozta, hogy úgy látta, hogy egy olyan ügyben, amelyben tanúként szerepel, helyesebb volna, ha az újság mást bízna meg a témával. Először azt mondta, nyilatkozik majd a kihallgatásról is, amit azonban később elutasított, Dušan Kováčik speciális ügyészre hivatkozva, aki kedden kijelentette, hogy már csak ő nyilatkozik az ügyben. Az ügyész azt mondta, a rendőrség fellépése ellen bárki panaszt emelhet.

Kitekintő / ÚjSzó.com

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »