A kommunistákhoz fordultak az elégedetlen tokióiak

Az elsöprő győzelmet arató konzervatív kormánykoalíció mellett a Japán Kommunista Párt (JKP) volt a vasárnapi tokiói képviselő-testületi választások nagy nyertese: a szélsőbaloldali párt a legerősebb ellenzéki erővé vált a fővárosban a kabinet munkájával elégedetlen választók szavazatainak köszönhetően.

A japán sajtó szerint a vasárnapi voksolás tanulsága egyértelmű: az Abe Sindzó miniszterelnök „Abenomics” névre keresztelt gazdaságpolitikáját ellenzők számára a 127 fős fővárosi képviselő-testületben 17 helyet szerző kommunisták valódi politikai alternatívává váltak.

A baloldali Aszahi Simbun napilap felmérése alapján a bírálói szerint a bérből és fizetésből élők helyett a bankárokat és befektetőket gazdagító Abenomicsszal elégedetlenek 52 százaléka a kommunistákra szavazott. 

A JKP a kormányfő alkotmánymódosítási terveinek bírálásával, valamint az atomenergia vehemens elutasításával is sok szavazót nyert meg – mutatott rá elemző írásában egy másik baloldali lap, a Mainicsi Simbun.

A magát választási programjában „az egyetlen valós ellenzéki pártnak” nevező JKP elsősorban a tavaly decemberi parlamenti választásokon csúfosan megbukott korábbi kormánypárt, a balközép Japán Demokrata Párt (DPJ) gyengüléséből profitált. A párt a korábban jobbára a DPJ-t választó bizonytalan szavazók ötödét tudta megnyerni exit pollok szerint.

A kommunisták már korábban is képesek voltak időlegesen tőkét kovácsolni a balközép erők megrendüléséből: legutóbb 1997-ben, a Japán Szocialista Párt bukása után értek el jó eredményt a fővárosban.

A JKP tokiói előretörésének jelentőségét növeli, hogy elemzők és politikusok egyaránt a júliusban esedékes felsőházi választás főpróbájaként tekintettek a képviselő-testületi szavazásra.

Ugyanakkor az a vasárnapi eredmények fényében is kétséges, hogy a kommunisták hosszabb távon is sikeresek maradjanak. Egyrészt a párt hagyományosan jobban szerepel Tokióban, mint országosan: a vasárnapi voksolást megelőzően ugyanannyi (nyolc) képviselővel rendelkezett 127 fős fővárosi testületben, mint a parlament 480 fős alsóházában.

Másrészt elemzők szerint a kommunisták reneszánsza a DPJ válsága mellett elsősorban a fiatalok alacsony részvételének volt köszönhető, mivel a pártra jobbára a 60 éven felüliek adták a voksukat.

Ha mást nem is, azt mindenképpen jelzi a tokiói választás, hogy a konzervatív kormánnyal elégedetleneknek egyre nehezebb alternatívát találniuk – jegyezte meg az Aszahi Simbun.

mti

Friss hírek