A szíriai ellenzék mellett, akár fegyverrel is

Szíria Barátai szombaton találkoztak a katari Dohában. A résztvevők többsége szerint elfogadta a szíriai ellenzék felfegyverzésére tett javaslatot.

Szíria Barátai úgy döntöttek, eljött az ideje az ellenzéki erők felfegyverzésének. A felkelőkkel szimpatizáló államok, mint Nagy-Britannia, az USA, Németország, Franciaország, Olaszország, Szaúd-Arábia, Jordánia, Egyiptom, Katar, az Egyesült Arab Emirátusok és Törökország egyet értettek abban, hogy „sürgősen meg kell adni minden segítséget és anyagi támogatást a szíriai ellenzéknek, minden országnak a saját lehetőségei szerint, hogy a kormány és szövetségeseinek brutális támadásait ki tudják védeni”. Az előbbiek mellett, a csoport a libanoni Hezbollah és az iráni fegyveresek kivonását is követeli.

A Bassár el-Aszad rendszerének bukását támogató államok szövetsége azután jött létre, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsán belül, Oroszország és Kína ellentétes álláspontja miatt az elmúlt 2 évben nem történt számottevő előrelépés. Szíria Barátai utoljára szombaton gyűltek össze Katar fővárosában, Dohában, ahol a konferencián résztvevők többsége megegyezett abban, hogy a a terrorizmussal vádolt Hezbollahhal való szövetkezés és a vegyifegyverek bevetése az Aszad-rezsim részéről túllépte a határvonalat, és ahhoz, hogy a kormányt tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni, szükség van az ellenzék megerősítésére, akár fegyverekkel is. Míg az USA fegyveres támogatást, addig Nagy-Britannia humanitárius segélyek szállítását ígérte. A döntés ellenére a konferencián résztvevők, saját állításaik szerint, még mindig bíznak a helyzet politikai megoldásában és egy genfi találkozó összehívását is kezdeményezték, az ötletet a szíriai kormány mellett álló Oroszország is támogatja.

Az elmúlt napokban az aleppói ellenállók Szaúd-Arábiától kaptak fegyvereket, írja az al-Jazeera. Az észak-szíriai felkelők a fegyverszállítmánynak köszönhetően áttörésre számítanak, míg Damaszkuszban továbbra is a kormány van előnyösebb helyzetben. A több mint két éve tartó harcok áldozatainak száma már meghaladta a 90 ezret. Milliók menekültek külföldre.

Gergely Hanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »