Újabb összeomlás jön? Nagy pofont kapott a piac

Az augusztus 20-i tűzijáték elbújhat a tegnapi árfolyammozgások mellett. Óriási eladói nyomás jellemezte újból a feltörekvő piacok mellett európai és amerikai társaikat is. A 10 éves kötvényhozamok emelkedése mellett aCDS felárak is jócskán megszaladtak. Olyannyira, hogy a 2 000 milliárd dolláros ETF piac egy része majdnem összeomlott, miután a kötvény és feltörekvő ETF-ek jelentős része beesett a mögöttes termék értéke alá. A Citigroup nem is vett fel megbízásokat, mivel a kockázati limitek felső határát elérték. A State Street egyenesen odáig jutott, hogy megtiltotta az önkormányzati kötvényalapok visszaváltását. Nem riogatás képen, de kicsit 2008-as összeomlás feelingem volt egy pillanatra.

Ezzel nem vagyok egyedül, hiszen egyre több hedge fund gondolja úgy, hogy a kínai piac darabjaira hullhat a magas adósságszint miatt. A Societe General elemzője szerint a kínai vállalatok adósságszolgálata elérte a GDP 30%-át, míg a China Securities Journal becslései szerint a GDP arányos hitelállomány túl van a 220%-on

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »