Beadvánnyal küzdenek a kétnyelvű érdemoklevelekért Marosvásárhelyen

Az RMDSZ Maros megyei szervezete kedden beadvánnyal fordult a Maros Megyei Tanfelügyelőséghez, kérve a főtanfelügyelőtől a június 13-án kiadott 3700 számú rendeletének visszavonását.

A szervezet szerint a kétnyelvű érdemoklevelek használatát betiltó tanfelügyelői határozat nem felel meg a törvényes előírásoknak, hiszen a tanulmányi okmányok kibocsátását szabályozó 5565/2011 miniszteri rendelet nem vonatkozik az érdemoklevelek kiadására, valamint a 282/2007-es törvény által ratifikált regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája is lehetővé teszi a magyar nyelv használatát.

Király András, az oktatási minisztérium államtitkára szerint elhamarkodott az RMDSZ oklevelekkel kapcsolatos lépése. Szerinte a szervezetnek számos feladata van a közösség életében, de nem tud olyan szinten beavatkozni egy intézmény életébe, hogy kétnyelvű diplomákat adjon ki.

Az oktatási államtitkár a Transindexnek elmondta, érdemoklevelet csak iskola állíthat ki. Ugyanakkor Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke szerint az iskoláknak nincs anyagi keretük erre, ezért ajánlotta fel a szövetség megyei szervezete, hogy kinyomtat 1800 darab kétnyelvű diplomát.

„A diplomán, ha iskola készíti is, fel kell tüntetni az oktatási minisztérium és a megyei tanfelügyelőség nevét, az oklevelet pedig az iskola igazgatójának és a tanítónak, osztályfőnöknek kell aláírnia. Se címer, se zászló nem kell legyen rajta. Valójában a tanfelügyelőséghez sem tartozik a kérdés, mivel az iskola hatásköréről beszélünk” – nyilatkozta az államtitkár.

Az átiratot az illetékes minisztériumba is eljuttatta az RMDSZ Maros megyei szervezete.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »