Szép kövér lett a Varga-csomag

A piaci szereplők nagy meglepetésére, méretes megszorító csomagot dolgozott ki a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium.

– a készpénzfelvétel esetében 0,6%-ra duplázódik a tranzakciós adó, és eltörlik a 6000 Ft-os limitet.- az egyéb tranzakciókra 0,3%-ra nő a ráta 0,2%-ról- a telefonadó vállalatok számára 3 Ft/percre nő 2 Ft/percről, a felső limit a 5000 Ft lesz a korábbi 2500 Ft helyett- 6% egészségügyi járulékot kell fizetni a tőke és kamatjövedelmek után, tehát az árfolyamnyereség és kamatadó gyakorlatilag 22%-ra nő 16%-ról.- 12%-ról 16%-ra emelkedik a bányajáradék

A bejelentések legnagyobb vesztese a Magyar Telekom, 3-4 milliárd Ft nettó negatív hatást hozhat az eredménysoron az új adóteher. Mivel csak vállalatokra vonatkozik a növelt telekom adó, ezért az áthárítása is igen nehéz. A Magyar Telekom fair értékét 20-30 Ft-tal csökkentheti e tétel. Ebből a piac 17 Ft-ot árazott be a hétfői kereskedésben. Valószínű, hogy az újabb adó mellett az 50 Ft-os osztalékszint már nem tartható jövőre.

Az OTP-re nézve maximum 10 milliárd Ft-os (részvényenként 36 Ft) adóterhet várunk a tranzakciós adó emelésével. Ennek nagy részét át is tudja hárítani a bank az ügyfelekre, így várhatóan csak kisebb negatív hatása lesz. A bankot azonban egy másik tétel is terheli, ami nem hangzott el a miniszter sajtótájékoztatóján. A bankoknak ugyanis egy egyszeri 7%-os adót kell fizetniük az állam által az önkormányzatoktól átvállalt hiteleik állománya után. Ez az OTP idei eredményére mintegy 17-18 milliárd Ft egyszeri negatív hatással lehet, ami 60 Ft-ot jelent részvényenként.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek