Választási részvételre biztatja a kettős állampolgárokat a KMKSZ

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) arra biztatja a magyar állampolgársággal is rendelkező ukrán állampolgárokat, hogy vegyenek részt a 2014-es magyar országgyűlési választáson – jelentette ki Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a szövetség szombaton Munkácson tartott választmányi ülésén.

Kovács ezután ismertette a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok választási részvételének biztosításával kapcsolatos előkészületeket, és közölte, hogy a kérdések több mint 90 százaléka már tisztázott. Hozzátette: Kárpátalján kellő körültekintéssel biztosítható, hogy az ukrán államnak ne legyen rálátása a magyar állampolgársággal is rendelkezők részvételére, azaz szavatolható a választók anonimitása.

Kovács Miklós elmondta: a KMKSZ arra biztatja a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarokat, hogy aktívan éljenek választójogukkal a 2014-es országgyűlési választáson. A szövetség ehhez biztosítani fogja a megfelelő tájékoztatást és felvilágosítást, beleértve a regisztrációval kapcsolatos információkat – hangsúlyozta.

A KMKSZ elnöke nehezményezte, hogy a magyar kormány az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés érdekében hozott intézkedései között zárolta a Kárpátaljának szánt oktatási-nevelési támogatások összegének közel egyharmadát. Ez a lépés – mutatott rá – lehetőséget biztosít az ellenfeleknek a KMKSZ és a magyar kormány elleni támadásokra.

Az ukrán nyelvtörvény kárpátaljai végrehajtásáról tartott beszámolójában Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke emlékeztetett arra, hogy nem halad, sőt, stagnál a jogszabály alkalmazása a magyar tannyelvű oktatási intézményekben és a magyarlakta települések önkormányzataiban. Azt indítványozta, hogy a KMKSZ forduljon beadvánnyal a Kárpátalja megyei oktatási főosztályhoz, szorgalmazva a kétnyelvű bizonyítványok rendszeresítését a régió magyar iskoláiban. Hozzátette: a szövetség fel fogja szólítani a kárpátaljai magyar diákok szüleit, hogy minél többen kérvényezzék a kétnyelvű bizonyítványok bevezetését.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »