A first lady titkát tárták fel

Kiemelt hazai és nemzetközi figyelem övezi az új kínai first ladyt, akinek ismertsége és befolyása a kommunista párt és a kínai külpolitika segítségére is lehet.

    Az idén 51. életévét betöltő, évtizedek óta ismert és népszerű szopránénekes, a hadseregben tábornoki rangú Peng Li-jüan férje, Hszi Csin-ping márciusi elnökké választása óta gyakorolja új szerepkörét.

    Ahogy azt egy kínai mikroblogoló nemrég ezzel kapcsolatban megjegyezte: csakúgy, mint énekesi karrierjében, Peng kínai first ladyként is a legjobbat nyújtja, „tündököl és ragyog”. A férjét külföldi látogatásaira elkísérő Penget megjelenése, egyszerű, de ízléses, kínai tervezők által megálmodott ruhái, kiegészítői, hajviselete rögtön divatikonná, bája, szerény, de magabiztos viselkedése, eleganciája pedig nemzeti példaképpé tette országában. Az elmúlt hónapok tanulsága szerint Pengről – bárhová is menjen -, a kínai interneten több tízezer bejegyzés születik, a róla szóló témákat több millióan kommentelik.

    A határokon túlról is túlnyomórészt pozitív visszhang érkezik: a nyugati média képviselői kevés kivétellel mind elismerően szólnak Pengről, gyakran a „Kelet Carla Brunijának” vagy a „kínai Michelle Obamának” nevezve őt. A nyugati first ladykhez hasonló kínai megfelelő az elmúlt évtizedekben nem akadt, Hszi elődjeinek, Hu Csin-taonak, Csiang Cö-minnek és az őket megelőző vezetőknek is háttérben maradtak feleségeik. Ezt a gyakorlatot sokan történelmi okokkal magyarázzák, emlékeztetve, hogy Mao Ce-tung egykori feleségét, Csiang Csinget 1981-ben a kulturális forradalomban való szerepéért halálra ítélték.

    Peng – akinek a hadseregben, ahová 1980-ban, 18 évesen lépett be, polgári funkciója van, zenei, művészeti vezető, dandártábornoknak megfelelő rendfokozattal – új tartalommal töltheti meg a kínai first lady posztját, új szerepe és befolyása ezenkívül több más szempontból is Kína javára válhat. A first lady fellépése és nemzetközi elismertsége büszkeséggel tölti el a kínai lakosságot, hiszen az társadalmi egyesítő erőként hathat, ezáltal pedig a kommunista párt megerősödéséhez is hozzájárulhat.

    Peng nemzetközi befolyása a kínai vezetésnek, a pártnak és diplomáciának adhat új, emberi arcot, segítheti a kelet-ázsiai ország kulturális befolyásának, az úgynevezett „puha erőnek” (soft power) a növelését. Peng az amerikai Time magazin legfrissebb globális rangsorában a világ 50. legbefolyásosabb személyiségeként szerepel, a Forbes magazin szerint pedig ő az 54. legbefolyásosabb nő a világon. Peng nemzetközi ismertségét az is erősítheti, hogy 2011 óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tbc és AIDS elleni küzdelmének jószolgálati nagykövete, emellett részt vesz a „Mondj nemet a dohányzásra!” kampányban is.

    Kritikusai ugyanakkor emlékeztetnek: Peng az 1989-es Tienanmen-téri diáklázadások leverése után fellépett a helyszínen, támogatandó a katonákat. Erre emlékeztetőül a téren készült 1989-es fotókból az idei június 4-i évfordulón is tucatnyi felkerült a kínai mikroblogokra, ezeket a cenzorok később eltávolították.

MTI

Friss hírek