Brazília sokoldalú együttműködést kínál a magyar cégeknek

Bár a globális külgazdasági nyitás célrendszerében nem élvez első számú prioritást Latin-Amerika, a régióval fenntartott kapcsolatok újra elmélyülni látszanak az elmúlt két évben, különösen igaz ez a brazil-magyar relációra, amely számos kiaknázható területet tartogat nem csupán a nagyvállalatok, hanem a magyar kkv-k számára is, akiknek egy-egy államot érdemes megcélozniuk a hatalmas dél-amerikai országban. Rio de Janeiro Állam Iparszövetsége május végén mutatta be a Nemzeti Külgazdasági Hivatalban, hogy milyen lehetőségeket látnak a kétoldalú együttműködésben.

Már a tavaly novemberben megrendezett első Brazil-Magyar Gazdasági Vegyes Bizottsági ülés is kecsegtető eredményekkel zárult: a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és brazil társszervezete, az APEX, valamint az Eximbank és a BNDES (a brazil fejlesztési bank) között létrejött a jövőbeli kooperációt ösztönző megegyezések, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium és a brazil Mezőgazdasági, Állattenyésztési és Élelmezésügyi Minisztérium megállapodtak a mezőgazdasági együttműködésről, a Brazil Oktatásügyi Minisztérium és a Magyar Rektori Konferencia által aláírt egyezmény értelmében az idei évtől a magyar egyetemek részt vesznek a brazil Tudomány Határok Nélkül (Cięncia Sem Fronteiras – CSF) programban (szeptembertől így kb. 450 brazil diák kezdi meg magyarországi tanulmányait, akiknek száma az elkövetkezendő években összesen kétezerre nőhet). Budapesten nemrég tisztelgett az ELTE a Portugál Nyelv Napja előtt egy kétnapos rendezvénnyel, valamint a Latin-amerikai Filmhéten is több brazil alkotást vetítettek le.

Technológia-transzfer: ebben jók lehetünk!

Egy korábbi, 2011 őszén kötött megállapodást értelmében az eddig minden alkalommal Budapesten megrendezett Tudományos Világfórum (World Science Forum – WSF) házigazdája idén novemberben Rio de Janeiro lesz, ahol nemsokára megkezdődnek a Konföderációs Kupa játékai, és ahol 2014-ben futball világbajnokságot, 2016-ban a nyári Olimpiai Játékokat rendezik meg, s a város – vagyis a brazil kormány – a 2020. évi Világkiállítás rendezési jogára is pályázik.

A Tudományos Világfórum megrendezésével Brazília azt szeretné bizonyítani, hogy elkötelezett a kutatás-fejlesztés, s a műszaki tudományok irányába. Ez egyike azon területeknek, ahol a legnagyobb mértékű fejlődésre van szüksége a portugál nyelvű országnak, hiszen a fő cél az, hogy a jövőben ne csak a nyersanyagok exportőreként legyen közismert az ország, hanem egyre jelentősebb mértékű legyen a technológia-alapú, nagy hozzáadott értékű áruk előállítása.

Így nem meglepő a múlt héten Budapestre látogató Michel Temer brazil alelnök nyilatkozata, miszerint Brazília leginkább a technológiai fejlesztések iránt érdeklődik a magyar kapcsolatokat illetően, elsősorban a mezőgazdaság és a halászat területén. A magyar és a brazil agrártárcák között az elmúlt években is intenzív volt a munkakapcsolat, főleg az akvakultúra (jövőre például 15 ezer, Magyarországról érkező halivadékkal kívánják javítani a brazil édesvízi halállomány genetikai állományát), a szőlészet, vízgazdálkodás és ökológiai gazdálkodás terén.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Brazíliában élő több mint százezres magyar diaszpóra is aktívan részt vesz a brazil kereskedelemben, iparban, de a kulturális és az oktatási életben is kiemelkedő szerepet kaptak a brazil történelem folyamán. Săo Paulóban például a Brazil-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, míg Rio de Janeiróban a Brazil-Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara működik már hosszú évek óta.

Államonként haladjunk

Brazíliának tehát szövetségi államfelépítése van, ezért érdemes először állami szinten megkezdeni a gazdasági kapcsolatok kiépítését. Săo Paulo számít az ország gazdasági és pénzügyi fővárosának, Rio de Janeiro pedig a kőolaj- és energiaszektor központja, Rio de Janeiro államban az autóipar is meghatározó.

Paraná állam fővárosa, Curitibá szintén az autóipar egyik központja, valamint az IT szektor is jelentős. Rio Grande do Sul székhelye Porto Alegre az élelmiszeriparáról, az IT-szektorról és a petrolkémia iparról híres. A Minas Gerais-ban található Belo Horizontéban a bányászat, a kohászat és az IT-szektor erős. És még folytathatnánk a felsorolást.

Rio mindent visz?

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal május 30-ai fórumán az érdeklődők a Rio de Janeiro-i befektetési és üzleti lehetőségekkel ismerkedhettek meg Sérgio Eduardo Moreira Lima brazil nagykövet és Cristiano Prado, a Rio de Janeiro Állam Iparszövetsége (FIRJAN) ipari és beruházási versenyképességért felelős igazgatójának előadásai révén.

Moreira Lima előadásából kiderült, hogy Brazília számára az elkövetkezendő években az infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatos kihívások lesznek a legmérvadóbbak, ugyanis az elmúlt évek gazdasági növekedésének igényeit a jelenlegi infrastrukturális hálózat nem tudja kielégíteni.

A nagykövet a brazil-magyar kereskedelmi kapcsolatok alakulása kapcsán elmondta, hogy 2012 rekordévnek számít, ugyanis 484,3 millió dollár értékű külkereskedelmet bonyolított egymás között a két ország, azonban még mindig csekély arányt képviselnek egymás kereskedelmi mérlegében (0,1, illetve 0,25%).

A megarendezvényekhez kapcsolódó beruházások miatt Rio de Janeiro is főként infrastrukturális fejlesztésekbe kezdett, 2012-14 között körülbelül 120 milliárd dollár értékű beruházásokat fognak megvalósítani. A közlekedés, illetve logisztika, városfejlesztés mellett az állami olajvállalat, a Petrobras, valamint a gyáripar (hajóépítés, autógyártás, acélgyártás, vegyipar) és a turizmus számítanak a legkiemeltebb befektetéseknek, amelyről az évente megjelenő „Decision Rio” c. kiadványban lehet tájékozódni.

A HITA által szervezett fórumot követő héten Magyarországra látogató Michel Temer brazil alelnök úgy nyilatkozott, hogy várhatóan szeptemberben tartja majd második ülését a Brazil-Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság Budapesten. Ekkor újabb lehetőséget kaphatnak a magyar vállalkozások a brazil lehetőségek megismerésére. A magyar-brazil gazdasági együttműködést segíti az is, hogy a technológiai transzfert biztosító magyar cégek, amennyiben brazil partnerrel működnek együtt, letelepedési adókedvezményben, illetve a Fejlesztési Bank (BNDES) támogatásában részesülhetnek a jelenlegi szabályok szerint.

Solti Ágnes

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »