Titkos adatgyűjtés: perre mennek a jogvédők

Megkérdőjelezve a Nemzetbiztonsági Szolgálat (NSA) által folytatott titkos híváslista-megfigyelés alkotmányosságát, kedden keresetet nyújtott be amerikai biztonsági és kormányzati szervek vezetői ellen az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU).

Az ACLU, az Egyesült Államok egyik legjelentősebb jogvédő szervezete szerint a telefonhívások adatainak megfigyelése sérti a szólás szabadságához és a magánélet sérthetetlenségéhez való jogot.

A New Yorkban benyújtott kereset James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI), valamint az NSA, a Pentagon, az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetői ellen irányul.

Az ACLU arra kérte a szövetségi bíróságot, hogy állítassa le a telefonhívások nyomon követésének programját, nyilvánítsa azt törvénytelennek, és rendelje el: az amerikai kormányzat töröltesse minden adatbázisából a hívásokra vonatkozó adatokat.

Az ACLU az NSA által megfigyelt Verizon távközlési szolgáltató előfizetőjeként sértettnek minősítette magát, rámutatva, hogy a titkos kormányzati megfigyelési program várhatóan visszatartó hatással lesz azokra, akik bejelentést szándékoznak tenni, valamint másokra, akik kapcsolatba szeretnének lépni a szervezettel. A kereset sértettként nevezte meg a New York-i Polgári Szabadságjogok Szövetségét (NYCLU) is.

Barack Obama elnök múlt pénteken védelmébe vette a telefonos és internetes forgalomra vonatkozó adatok figyelését, azzal érvelve, hogy a magánélet sérthetetlensége terén elszenvedett enyhe jogsérelmek szükségesek annak érdekében, hogy az Egyesült Államok meg tudja védeni magát a terrortámadásokkal szemben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »