Szülőföldön magyarul – csökkent a támogatás

Csak a megpályázott összeg egy részét, 17 200 forintot tud átutalni a jogosultaknak a Szülőföldön magyarul program keretében július–augusztusban a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), ugyanis a magyar állam első körben csökkentette a program költségvetését.

Lászlófy Pál, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke úgy véli, ha ténylegesen nemzetben gondolkodunk, akkor a kialakult helyzet megértésre kell hogy találjon a pályázók körében.

A Szülőföldön magyarul program romániai lebonyolítójaként az RMPSZ vezetősége tegnap Csíkszeredában sajtótájékoztatón ismertette a programban nyújtott támogatásokkal kapcsolatos újdonságokat. Burus-Siklódi Botond, a szervezet elnöke közölte, múlt héten Budapesten arról tájékoztatták, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. egyes pénzügyi intézkedések, illetve forráshiány miatt a támogatásoknak csak egy részét tudja egyelőre kifizetni – írja a Krónika.

A magyar kormány Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának Nemzetpolitikai Államtitkársága a helyzetről kiadott, a Krónikához tegnap eljuttatott sajtóközleményében kifejti: a magyar kormány az úgynevezett „túlzott deficit eljárás” megszüntetése érdekében csökkentette a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. költségvetését, amelynek 500 millió forint egyenlegjavulást kell elérnie.

„Emiatt és az oktatási-nevelési előirányzaton lévő forráshiány miatt most első ütemben 17 200 Ft-ot tudunk a „Nevelési, oktatási valamint tankönyv- és taneszköz támogatást” igénylőknek kifizetni” – olvasható a közleményben. Ennek szerzői ugyanakkor azt is leszögezik, hogy a hallgatói támogatás összege változatlan marad.

„Reméljük, hogy a költségvetési helyzet javulásával az év végén lehetővé válik az oktatási-nevelési támogatás kiegészítése, és mindenki megkaphatja a fennmaradó, hiányzó összeget” – áll a közleményben. A program keretében nyújtandó támogatás teljes összege 22 400 forint. Burus-Siklódi Botond elmondta, azt ígérték, év végéig a fennmaradó összeget is megkaphatják a sikeresen pályázók, és ehhez nem kell új pályázatot benyújtaniuk.

Az RMPSZ egyébként befejezte a beküldött pályázatok feldolgozását. Tavalyhoz képest mintegy ezerrel több, összesen mintegy 158 000 gyerek számára igényeltek támogatást Erdélyből a Szülőföldön magyarul program keretében. Zajlik még a hiánypótlás azok esetében, akik nem küldtek be minden szükséges dokumentumot. Ennél a tanítók segítségét is igénybe vették, és e-mailen, telefonon is értesítik, keresik a pályázókat a még szükséges iratok benyújtása érdekében.

Burus-Siklódi Botond azon reményének adott hangot, hogy a hónap végéig egyszerre tudják felterjeszteni az alapkezelőhöz döntésre az összes pályázó dokumentációját. Vélhetően egyszerre hoznak döntést a pályázatokról is, és július–augusztusban sor kerülhet a 17 200 forintnyi támogatások kifizetésére. „Erre van most pénzügyi fedezet, ennyit tudnak biztosítani úgy, hogy szeptemberig ki lehessen fizetni” – mondta az RMPSZ elnöke, aki a pályázók megértését kérte a kialakult helyzet miatt.

Lászlófy Pál tiszteletbeli elnök kifejtette, ha nemzetben gondolkodunk, nyilvánvaló, hogy nehéz helyzetben a nemzetrészeknek is segíteniük kell az anyaországnak. Magyarországnak most segíteni lehet például az árvízi védekezésben való részvétellel, adományokkal vagy azzal, hogy megértően viszonyulunk ezen intézkedés iránt – mondta. „Nemkívánatos, de elfogadható intézkedésről van szó, és megértésre kellene hogy találjon. Ideje volna, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel bizonyítsuk mi is, hogy ténylegesen egy nemzetben gondolkodunk” – hangsúlyozta Lászlófy Pál.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »