Állandó fegyveres őrséget kér a Jobbik

A vereckei honfoglalási emlékmű megvédése érdekében Magyarországnak állandó fegyveres őrség felállítását kell követelnie Ukrajnától – áll Szávay Istvánnak, a Jobbik országgyűlési képviselőjének közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnökeként hétfőn kérdéssel fordult a külügyminiszterhez a vereckei honfoglalási emlékmű megvédése érdekében. Álláspontja szerint ugyanis a szélsőségesen magyarellenes Szvoboda párt szinte havi rendszerességgel szervez támadást az alkotás ellen, ezért a magyar kormánynak meg kellene fontolnia, hogy „a nemzeti identitásunk szempontjából kiemelkedő jelentőségű emlékmű megfelelő ukrán állami védelemben részesüljön”.

Szávay István szerint a két ország között érvényben lévő szerződések alapján az ukrán államnak kötelessége lenne megvédeni a emlékművet. Mint közölte: a Szvoboda egyik képviselője nemrégiben annak elbontását javasolta a Lemberg megyei tanácsban.

A jobbikos politikus véleménye szerint Németh Zsolt külügyi államtitkár nem adott érdemi választ a feltett kérdésre. Idézte az államtitkárt, aki arról számolt be, hogy az ukrán rendvédelmi szervek kötelezettséget vállaltak arra, hogy a térfigyelő rendszer segítségével nagyobb biztonságban lehet az emlékmű. A jogi védettséggel kapcsolatban az államtitkár megjegyezte, hogy védett műemlékké kell nyilvánítani, amelynek kapcsán a megyei eljárás lezárult, az országos eljárás is folyamatban van – olvasható a közleményben.

A Jobbik szerint a kamerás védelem komoly előrelépés lenne, de semmiképp sem elegendő, ezért Magyarországnak állandó fegyveres őrség felállítását kell követelnie Ukrajnától – zárul a Jobbik országgyűlési képviselőjének keddi közleménye.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »