Belgák is harcolhatnak a szíriai felkelők oldalán

Legalább hatvan, legfeljebb száz belga állampolgár harcolhat Szíriában a felkelők oldalán – írja pénteki számában a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap Joelle Milquet belga belügyminiszterre hivatkozva.

A lap szerint a szíriai polgárháborúban harcoló belgák pontos számát nehéz megállapítani, de több belga hatóság, az állambiztonság, a katonai hírszerzés, a rendőrség különböző szervei és a terrorfenyegetettség szintjét értékelő úgynevezett koordinációs egység már több mint egy éve együttműködve, közösen figyeli, hogy hány fiatal indul Szíriába. Többségük 23-25 éves, de legalább öt kiskorú is van köztük – közli a napilap, szintén a belga belügyminiszterre hivatkozva, aki szerint a legtöbben külföldi származásúak.

A Szíriában harcoló belga állampolgárok számát a lap jelentékenynek nevezi annak fényében, hogy tudni véli, hogy összesen 6-700 uniós állampolgár lehet Szíriában. A lap szerint sokan nemzetközi hálózatok segítségével, Törökországon keresztül jutnak be a közel-keleti országba. Áprilisban a hatóságoknak sikerült felszámolniuk egy ilyen hálózatot, amely a Sharia4Belgium nevű, radikális, szalafista szervezet kapcsolatait felhasználva, az ügyészség adatai szerint legalább 33 embernek segített, hogy bejussanak Szíriába, ahol minden valószínűség szerint az al-Kaidához köthető szalafista szélsőségesekhez csatlakoztak.

A lap arra is rámutat, hogy a belga hatóságok minden bizonnyal fokozott figyelmet fognak fordítani ezekre az emberekre, amikor majd visszatérnek Belgiumba, a helyszínen szerzett tapasztalataik és az őket ért befolyás miatt ugyanis az újság szerint mindannyian fenyegetést jelenthetnek, veszélyforrások lehetnek.

Nem kell automatikusan büntetőeljárásra számítaniuk, mindenki ügyét külön-külön vizsgálják majd – írta a lap a belügyminisztert idézve.

A lap azt is ismerteti, hogy mivel a Szíriába induló fiatalok radikalizációja többnyire az interneten, a közösségi oldalakon veszi kezdetét, ezért a belga belügyminiszter azt szeretné, jöjjön létre egy olyan portál, amely ezeken a felületeken ellenérvekkel próbálja meg eltántorítani a fiatalokat a Szíriába indulástól, vagy megakadályozni, hogy a szélsőséges nézetek befolyása alá kerülhessenek.

Úgy véli ugyanis, hogy a nyugati országok és az Európai Unió ezeken a felületeken gyakorlatilag néma ebben a témában. Emellett a miniszter azt is szeretné, hogy az Europol keretein belül jöjjön létre egy olyan egység vagy részleg, amely az olyan internetes oldalak észlelésével foglalkozik, amelyek erőszakos radikalizmusra buzdítanak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »