Kína, India és Pakisztán növelte atomfegyvereinek számát

A három ország egyenként tíz robbanófejjel növelte arzenáljait, míg a többi hatalom csökkentette vagy szinten tartotta fegyverkészletét.

A világ atomhatalmai közül Kína, India és Pakisztán az elmúlt években egyenként tíz-tíz robbanófejjel növelte, az USA és Oroszország csökkentette, Franciaország, Nagy-Britannia és Izrael pedig szinten tartotta nukleáris arzenálját a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentése szerint.

A jelentésben az áll: Kína ma nagyjából 250, India körülbelül 90-110, Pakisztán 100-120 nukleáris robbanófejet birtokol. Nukleáris fegyvereinek számát csak a két egykori szuperhatalom csökkentette, az Egyesült Államok 8000-ről 7700-ra, Oroszország 10 000-ről 8500-ra. Franciaország továbbra is 300, Nagy-Britannia 225, Izrael pedig 80 atomtöltettel rendelkezik. A SIPRI Észak-Koreát és Iránt még nem számolja a nukleáris hatalmak közé.

Az atomfegyverekkel rendelkező összes ország, úgy tűnik, fenn szeretné tartani arzenálját – írja a Guardian. Az 1968-ban az USA a Szovjetunió, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia által aláírt atomsorompó szerződés országainak továbbra is szándékában áll dolgozni a nukleáris leszerelésen, azonban noha globálisan a nukleáris fegyverek száma valamelyest csökkent, az intézet kutatásai szerint ez mégsem jelentős. 

A Bloomberg hírügynökség szerint Kína, India és Pakisztán a növekedés mellett főleg a minőségi fejlesztésekre koncentrál. Kína a könnyen mobilizálható és nehezen támadható fegyverek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, India a leginkább Kínát célzó ballisztikus rakétáit fejlesztette az elmúlt években, Pakisztán tovább bővíti khushabi plutónium-termelő komplexumát. Bár nem minden ország atomprogramja látható át ugyanolyan mértékben, a három ázsiai ország fegyvereinek növekvő száma arra utal, hogy az atomfegyverek még mindig nemzetközi státuszt és hatalmat jelentenek. A jelentés megjegyzi, a fegyverkezési verseny különösen aggasztó Ázsia törékeny békéje miatt, amelyet növekvő feszültségek jellemeznek India és Pakisztán, Kína és Japán, valamint a két Korea között.

Gál András

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »