Nincs pénz Brüsszelben az árvízkárok enyhítésére

Nincs pénz az Európai Szolidaritási Alapban, írja a Spiegel Online hírügynökségi jelentésekre hivatkozva. Ez egyben azt is jelenti, hogy Brüsszel a korábbi hangzatos ígéretek ellenére sem tud anyagi segítséget nyújtani Közép-Európa árvíz sújtotta országai számára.

Koraiak voltak az Európai Bizottság segélyekre vonatkozó ígéretei, derült ki Janusz Lewandowski uniós költségvetésért felelős biztos szerdai sajtótájékoztatóján. „A katasztrófa mérete túl van azon a mértéken, amíg kártérítést tudunk adni. Egészen biztosan mondhatom, hogy források nélkül vagyunk, az Európai Szolidaritási Alapból 2013-ban biztosan nem tudunk fizetni”, mondta az uniós főhivatalnok. Emellett a korábbi, Szíriának megígért hárommilliárd eurós segély-ígéretet sem tudja beváltani Brüsszel, ugyanis nincsen pénz a közös segélykasszában.

A mostani pénzhiány többek között annak is köszönhető, hogy a Bizottság, a Tanács és a Parlament még nem tudott megegyezni a következő, 2014-2020-as uniós költségvetésről. Bár a Szolidaritási Alapról közvetlenül nem tárgyalnak most a felek, pénz ebben sincs: a Bizottság nemrég arra kérte a tagállamokat, hogy legalább 11 milliárd eurót utaljanak át a segélykasszába, ez viszont a mai napig nem történt meg. A tagországok vezetői felajánlották, hogy átutalnak 7,3 milliárd eurót, ha a Parlament korábbi álláspontját feladva engedi, hogy a közös európai költségvetés főösszege a Bizottság által ideálisnak vélt, ám a tagországok kormányai által sokallt egymilliárd euró alá csökkenhessen. A kölcsönös zsarolásnak most viszont az árvizek áldozatai látják igazán kárát.

Az uniós biztosok egyébként nem egységesek a segélyeket illetően: míg Lewandowski egyértelműen jelezte, hogy idén nem tud miből segélyt fizetni Brüsszel, addig válságkezelésért felelős biztos, Krisztalina Georgieva megerősítette: „az EU kész a szükséget szenvedők mellé állni”. Lewandowski annyi ígéretet tudott csak tenni, hogy a kárelhárítás költségeit esetleg a következő, 2014-es évben tudja majd enyhíteni a Bizottság. Lewandowski azzal is érvelt, hogy lazítani kellene a Bizottság szigorú költségvetési szabályain, hogy a fel nem használat pénzeket a nem várt kiadásokra át lehessen csoportosítani. „Hogyan magyarázzuk majd el a német, osztrák és cseh árvízkárosultaknak, és a szíriai menekülteknek, hogy az EU szeretne segíteni rajtuk, de a segítség csak később érkezik, mert túl szigorúak a költségvetési szabályaink?” – mondta a lengyel eurokrata a DPA hírügynökség beszámolója szerint. Az Európai Szolidaritási Alapot egyébként 2002-ben pontosan azért hozták létre, mert az azévi áradások komoly károkat okoztak több európai országban is.

Mint ismert, Közép-Európa több országában okoznak komoly gondot az áradások: Németországban több város került víz alá, és Csehországban is számos térségben kritikus a helyzet. Angela Merkel német kancellár eddig százmillió eurós segélyt ígért az áradások sújtotta területeknek. Németország déli részén már levonult az árhullám, azonban a Csehországban válságos helyzetet okozó víztömeg csak ezekben a napokban ér majd át Németország keleti részeire, ahol már szintén készülnek a megáradt folyók elleni védekezésre. Drezdában ma délben tetőzött az Elba, a folyó alsóbb szakaszain lévő városokban azonban még javában tart a védekezés. Szász-Anhaltban eddig harmincezer embert kellett kitelepíteni, Brandenburgban pedig szintén evakuálásokra készül a tartományi kormány.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »