Répás Zsuzsanna: Az összetartozás egységét ünnepeljük

Ma a nemzeti összeomlás gyásza helyett a nemzet összetartozását, soha nem múló egységét ünnepeljük – jelentette ki Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a vajdasági Királyhalmon kedden, a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen.

2010 óta ezen a napon saját létezésünket ünnepeljük, azt méltatjuk, hogy a magyarságra oly jellemző küzdőszellem a történelem minden tragikus pillanatából kiutat talált – mondta a politikus a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplom kertjében. Ez a szellem, ami megtartott bennünket, és ma még erősebb összetartó erő, mint bármikor máskor – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Összetartozásunk olyan teljesítmény, amelyre büszkének kell lennünk. A köldöknéző magatartás még soha nem vezetett sikerre, felemelt fejjel lehet csak meglátni az ösvényt, amely a jövő, a gyarapodás felé visz bennünket” – fogalmazott Répás Zsuzsanna.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági képviselőház elnöke hangsúlyozta, az elmúlt ezerszáz esztendő történelmén végigtekintve látszik, a magyar nemzet akkor volt sikeres, amikor példát tudtunk mutatni összetartozásból és összefogásból.

Ezért a nemzeti összetartozás napja – amely a vajdasági magyarság hivatalos ünnepnapja is – bár csupán néhány éves, üzenete miatt mind fontosabbá válik – mondta a legnagyobb vajdasági magyar politikai szervezet vezetője.

Pásztor István szerint ez a nap arra is lehetőséget teremt, hogy számba vegyük, mint tettünk az összefogásért és összetartozásért. Egyetértésre kell jutni az alapvető értékeket illetően, s ha ezekről kialakul a többségi vélemény, akkor annak mindenki számára irányadóvá kell válnia – tette hozzá.

A királyhalmi ünnepségen a zuglói Szent István Király Zeneiskola női karának előadásábanfelcsendült a Nemzeti összetartozás dala.

Répás Zsuzsanna kora délután részt vett a szabadkai magyar főkonzulátuson rendezett ünnepélyes állampolgári eskütételen. A nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett vajdasági ünnepség a szabadkai Szent Teréz Bazilikában folytatódott, ahol a zuglói Szent István Király Zeneiskola adott hangversenyt.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek