Árvíz és kampány Németországban

Úgy tűnik, hogy a júniusi árvíz még az évszázad árvízének mondott 2002-es katasztrófát is felül fogja múlni. A megáradt folyók óriási problémát jelentenek több közép-európai városban: Passau, Melk, Drezda, Prága, Salzburg, és még sorolhatnánk.  Németország keleti és déli tartományaiban különösen nagyon a károk. Angela Merkel kedden többek között Passauba utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a dél-bajor várost, aminek keretében 100 millió eurós azonnali, „bürokráciától mentes” segítséget ígért meg Bajorország árvízzel sújtott területeinek. Az árvíz kínálkozó lehetőséget jelent az őszi megmérettetésre készülő Angela Merkelnek.

A Duna, az Inn és az Ilz találkozásánál fekvő Passau válhat a 2013-as árvíz szimbolikus ikonjává. A bajor városban minden rekordot megdöntött az idei áradás, hétfőn öt évszázados csúcs dőlt meg, amikor 12,50 méteres rekordmagasságot regisztráltak. 1501-ben a Duna 12,20 méternél tetőzött. Passau óvárosát teljesen ellepte a víz, sok helyen nincs áram, a károk óriásiak. A helyieken viszont nem lett úrrá a pánik, számos felvétel tanúsága szerint a passauiak türelmesen és rendezetten várják, hogy csillapodjon a helyzet. Leginkább a vendéglősök aggódnak, akik komoly veszteségekre számíthatnak idén a kieső turisták miatt. A német hadsereg, a Bundeswehr közel 150 katonája állomásozik jelenleg Passauban, további közel 1600 katona van kivezényelve a bajor tartományba.De nemcsak a Duna, az Elba is árad, komoly gondokat okozva ezzel. Drezdában szerda reggel mérték eddig a legmagasabb vízállást, 8,30 métert, ami a rendes vízállás több mint négyszerese. A károk eddig felbecsülhetetlenek, a számításokat nehezíti, hogy nem lehet előre kalkulálni, hogy Csehországból mennyi víz érkezik még Szászországba. Ha a helyzet tovább súlyosbodik, a szász főváros történelmi városrésze is víz alá kerülhet. Eddig 660 embert kellett evakuálni Drezdából, a város keleti részéből viszont további kitelepítések várhatóak. Halléban szintén példátlan a helyzet, egyes becslések szerint nem kizárt, hogy 30.000 embert kell majd evakuálni.

Kedden Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök látogatott az árvízzel sújtott térség epicentrumába, Passauba. Az egyórás esemény remek apropót kínált az Uniópártok (CDU-CSU) vezetőinek arra, hogy egy kihelyezett kampánnyal növeljék népszerűségüket két igen fontos választás, az őszi parlamenti és a bajor tartományi választás előtt. Mindazonáltal az utóbbi időben valamelyest megromlott CDU-CSU viszony ápolására is jó lehetőséget kínál a jelenlegi helyzet. Mindenképp megnyugtató hatású lehet, hogy a két pártelnök kéz a kézben vezényli a katasztrófavédelmet.

Mikor kedd délelőtt Merkelék limuzinja begördült a passaui Nikolausplatz-ra, egy riporter az alábbi kérdést tette fel Jürgen Duppernek, Passau SPD-s polgármesterének: „Mit vár el kettejüktől?”. „Őszintén? Pénzt!”- érkezett a magabiztos válasz. És valóban, Merkel nem habozott a segítséggel, politikusok és újságírók hada előtt ígéretet tett arra, hogy a német állam 100 millió euróval fogja támogatni Bajorország árvízzel sújtott területeit. A pénz fele Berlinből, másik fele Münchenből fog érkezni, így Merkel és Seehofer fifti-fifti alapon rendezte a kérdést. A német kancellár más tartományokat – többek között Szászország és Türingia – is biztosította a német állam segítségéről. A sajtótájékoztató és számos kézfogás végeztével Angela Merkel hazafelé vette az irányt, ám útközben egy pékségnél állt meg, ahol az eladó egy perecet nyomott a kancellár kezébe. „Köszönöm, ezt most elfelezem Seehofer úrral”- így a kereszténydemokrata-keresztényszociális összetartozásról.

Kétség sem fér hozzá, hogy a természeti katasztrófák jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kormányerők növeljék támogatottságukat. Határozott fellépéssel, a „válságrégiók” sűrű látogatásával, valamint a pénztárcába való mély belenyúlással jól lehet megszólítani a polgárokat, valamint azt az érzetet erősíteni, hogy a katasztrófa ellenére a vezetők a helyükön vannak, teszik a dolgukat. Merkelnek az őszi megmérettetés előtt minden támogató szavazatra szükség van, különösen a még bizonytalan szavazók népes táborából. Őket pedig viszonylag „olcsón” meg lehet győzni, karakán fellépéssel. Emlékezzünk csak a 2002-es nagy árvízre: Gerhard Schröder határozott kiállása komolyan hozzájárult abban, hogy a szociáldemokrata kancellár újra bizalmat kapott a németektől.

A júniusi árvízzel kapcsolatban számos érdekes felvétel is napvilágot látott. Az alábbi videón például az látható, hogy a jénai Ernst-Abbe stadion másfél nap leforgása alatt hogyan változik szó szerint uszodává. A legnépszerűbb videómegosztó oldalon számos felvétel azt mutatja be, amint chemnitzi fiatalok kihasználva az árvíz kínálta lehetőségeket, a város egyik lezárt utcájában szörfözni indulnak.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek