Hadbíróság előtt Bradley Manning

Megkezdődött az amerikai titkosszolgálati anyagoknak a kiszivárogtatásával vádolt Bradley Manning pere az USA-ban, a Fort Meade-ben székelő hadibíróság előtt. A több mint százezer diplomáciai iratot a Wikileaksnek átadó Manning akár 150 év börtönt is kaphat.

Az eset után három évvel megnyílt per fő kérdése, hogy a Manning által tagadott vádpont, miszerint a kiszivárogtatás az ellenséget segítette, megáll-e. Ezt az amerikai törvények nagyon komolyan büntetik. Más, kisebb vádpontokat Manning már a per indulása előtt beismert.

Az ügyész úgy fogalmazott, hogy „ez az eset arról szól, amikor az arrogancia találkozik az érzékeny adatokhoz való hozzáféréssel”. Manning egy Bagdad melletti katonai támaszponton dolgozott, amíg elő nem állították. Hosszú ideig nem volt bizonyos, hogy elismeri a Wikileaks-szivárogtatást. Ezt egyébként a másik oldal is segítette, hiszen a Julian Assange által működtetett Wikileaks oldalra anonim módon lehetett adatokat feltölteni, tehát Assange sem tudta megerősíteni vagy cáfolni, hogy kitől származik az információ. 

A kiszivárogtatott anyagokkal a Wikileaks világhírt ért el: megegyezett a New York Times, a Der Spiegel és már világlapok szerkesztőségeivel, hogy milyen időközönként publikálhatnak az adatbázisból. Az egyik elhíresült videó, amely napvilágra került, azt mutatta be, hogy az amerikai hadsereg egy helikopterének személyzete hogyan gyilkolt meg tévedésből egy Reuters-újságírót, némi nevetgélés közepette. Emellett szó volt a börtönökben elkövetett visszaélésekről, az iraki civil áldozatok számának farigcsálásáról.

Az ügy másik oldala éppen ezért a hadsereg, az adminisztráció és az USA jelenlegi háborúinak átláthatóságáról szól. E téren Manningot hősnek tekintik, aki akár börtönélet árán is vállalta, hogy kínos információkat közzétesz. A legnagyobb vita azon folyik, hogy az emellett kikerült információk, amelyek amerikai ügynökök személyét tették kikövetkeztethetővé, vajon az átláthatóságot segítik, vagy többet ártanak az USA-nak? 

Obamának nem a legjobbkor érkezett a per indítása, mivel az elmúlt hónapban az AP újságíróinak lehallgatásával, az adóhatóság ellenzékiek elleni bevetésével és általában a jó értelemben vett whistleblowerek üldözésével vádolták meg. Manning esete szimbolikus ezek tükrében. Mivel bírósági eljárásról van szó, a Fehér Ház megúszhatná elvileg a hivatalos kommentárt, egy-egy sajtótájékoztatón biztosan elő fog mégis kerülni az ügy. 

Manning azzal védekezik, hogy a jogtalanságok megakadályozása és az irakiak életének megóvása vezette a 700.000 irat kiadásában. Erről 141 tanút kíván majd a vád meghallgati, szinte végig zárt tárgyaláson, a titkosított adatok miatt. Manningot támogató civil szervezetek több mint egy millió dollárt gyűjtöttek a védelem költségeinek fedezésére. 

Feledy Botond

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »