Virágzanak a székelyföldi expók

Székelyföld legrangosabb nemzetközi vására és kiállítása, a 21. Csík Expo május 26-án, múlt vasárnap zárult. Szervezője, az Expo-Har hat székelyföldi helyszínen bonyolítja le minden évben a vásárait, így mérvadó rálátással bír a cégek és a látogatók érdeklődését illetően. Csipor Attilától, az Expo-Har igazgatójától megtudtuk: a legnagyobb kiállító tér Csíkszeredában található, a leglelkesebb közönség azonban Sepsiszentgyörgyön várja őket.

A székelyföldi expó-mozgalmat Csipor Attila kezdeményezte a ’90-es évek elején, Csíkszeredában. A fogyasztási cikkek nemzetközi vásárának ötletére egymás után haraptak rá a székelyföldi városok, és az utóbbi években már Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely után Marosvásárhelyen is meghonosodott az expó. Sőt, Maros megye székhelyén tavaszi és őszi vásárt is szerveznek a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint az önkormányzat támogatásával. Székelyudvarhelyen ugyancsak két vásárt szerveznek évente: a tavaszit az Expodorhei Kft.-vel, az őszit pedig a Prima Rádióval – írja az Erdély Ma hírportál.

A Csík Expo messze a legjobb a kiállítási tér tekintetében. A Vákár Lajos Műjégpálya jege 1800 négyzetméter, idén több mint 1000 négyzetméter épített felületen szerveztük a vásárral egybekötött kiállítást. A többi helyszínen a városi sportcsarnokok a házigazdái az eseménynek, de a felület a csíkszeredainak felét sem éri el – tudtuk meg Csipor Attilától.

Idén a Csík Expóra több mint 80 cég jelentkezett be, az expók történetében először egy lengyel cég is benevezett. A Nyugat felé való nyitással kapcsolatban feltett kérdésünkre a főszervező röviden, lényegre törően válaszolt:

– Mi nem tervezünk, tervez helyettünk az Unió – mondta cinikusan. Hozzátette: egyelőre nem tud az expó elég vonzó lenni ahhoz, hogy távolabbi cégek is megkeressék, de Csipor Attilát ez nem keseríti el: – Nincs is szükség rájuk, mert csak azt tudjuk megfizetni, amit a régió meg tud termelni magának. Különböző know how-rendezvényeken nagy örömmel látjuk őket, mert sokat tanulhatunk a tapasztalataikból, de ennél többet nem igazán várhatunk.

A cégek létszáma egyébként sem túl releváns, hiszen ilyen jellegű rendezvényen a kiállító felület mérete a mérvadó.

– Ha jön húsz nagyobb cég és belakja a felületet, akkor a helyek beteltek és kész. Nem törekszünk a nagy létszámra, mert ha sok céget bezsúfolunk, azzal sok jót nem teszünk – nyilatkozta Csipor Attila.

Az expókat a helyi önkormányzatok szeretettel fogadják, és ahogy tudnak, segítenek is. Helyi termelők bérleti díjába szállnak be, állófogadást szerveznek, ingyen biztosítják a helyszínt. Az éppen aktuális költségvetés függvényében évről évre változik a támogatás formája, összege.

– Marosvásárhelyen bíztatóan alakul a látogatók száma, pedig még csak kétévesek vagyunk ott. Csíkszereda és Székelyudvarhely nagyjából azonos létszámot mozgat meg (8-9 ezer embert), Sepsiszentgyörgyön azonban nagy sikernek örvendhetünk. Valósággal várnak ott bennünket, volt olyan év, amikor 17 ezren keresték fel az expót – számolt be Csipor Attila.

Csíkszeredában a helyi önkormányzat besegített a helyi termelők bérleti díjába, ennek köszönhetően korábban sosem tapasztalt arányban jelentek meg csíki cégek.

– Általában a kiállítók 15-20 százaléka helyi, Csíkszeredában idén viszont elértük a 30 százalékos arányt. Próbálunk figyelni arra, hogy minél jobban megszólítsuk a helyieket, de sajnos sokszor nagyfokú passzivitással találjuk szembe magunkat. Ahhoz, hogy ne károsítsa a helyi termelőket egy nemzetközi kiállítás, legalább ilyen arányban környékbeli termelőknek kellene megjelenniük – nyilatkozta Csipor Attila.

Az Expo-Harnak napokon belül megújul a honlapja, és az érdeklődők az eddigieknél is több információt tudhatnak meg a cégek bemutatkozását elősegítő, vásárral egybekötött kiállításokról.

Kitekintő / erdely.ma

Friss hírek