Visszatérő palesztinok

1951. december 24-én az izraeli hadsereg a település templomát meghagyva lerombolta az észak-izraeli Iqritet. A falu lakóinak leszármazottai 62 évvel később most úgy döntöttek visszatérnek a romok közé és megpróbálják felépíteni az Új Iqritet.

1948. május 15-én, egy nappal Izrael Állam függetlenségének kikiáltása után kitört az első arab-izraeli háború; a dátum egyben a palesztin katasztrófa, a nakba kezdetét is jelentette. A háború gyorsan elért Észak-Izrael palesztinok által sűrűn lakott területeire is, ahol sok település vezetősége a megadás mellett döntött. Így tettek az Akkótól 25 kilométerre található Iqrit város tanácsának tagjai is, akik október 31-án megadták magukat a térségbe érkező izraeli hadseregnek, amely azt kérte a lakóktól, hogy két hétre hagyják el a területet biztonsági okokból. A többségében a görög-ortodox keresztény kisebbséghez tartozó lakosság így is tett, november 5-én Iqrit körülbelül fél ezer lakója elhagyta a települést és a környező falvakba ment. Egyesek Izraelben, mások a határ közelsége miatt Libanonban várták meg, hogy leteljen a beígért két hét.

Két hét eltelte után és később sem Iqrit lakói nem térhettek vissza. Ügyük 1951-ben az izraeli Legfelsőbb Bírósághoz került, amely úgy határozott, hogy az érintettek visszamehetnek az addig lezárt településre. A térséget azonban ebben az időszakban katonai igazgatás alá vette Izrael, amely nem engedélyezte a visszaköltözést. A lakosok ismét fellebbeztek a Legfelsőbb Bíróságon, amely úgy döntött, hogy februárban egy újabb tárgyalási napot tart Iqrit ügyében. A bíróságot azonban megelőzte az izraeli hadsereg. 1951. december 24-én Iqrit görög-ortodox templomát meghagyva lerombolták a települést, ahova lakói így nem térhettek vissza. Ezzel véget is érhetett volna Iqrit története, akárcsak sok más lerombolt településé, azonban az iqritiek és leszármazottaik nem törődtek bele a település elvesztésébe.

Első alkalommal a ’70-es években kezdtek el vissza-visszalátogatni Iqrit volt lakói és leszármazottaik a falu megmaradt templomához. Ezeket a látogatásokat az izraeli média is követte, és bár a hivatalos bírósági határozat szerint is joguk lett volna visszamenni az elhagyott településre, az izraeli államigazgatás nem akart precedenst teremteni azzal, hogy hagyja visszatérni a palesztinokat eredeti lakhelyükre még úgy sem, hogy azok izraeli állampolgárok voltak. Az ügyben 1972-ben még Golda Meir is megszólalt, aki kifejtette, hogy ez esetben nem csak biztonsági kockázatokkal kell számolni, hanem azzal is, hogy példaértékű lehet más palesztinok számára az eset, amelynek végzetes következményei lennének a zsidó állam szempontjából.

A következő „forduló” 1995-ben kezdődött, amikor lelkes önkénetesek elkezdtek nyári tábort szervezni az elhagyott település temploma mellé. A táborban a fiatalok történeteket hallhattak Iqritről, ami néhányukat annyira megihletett, hogy 2012-ben úgy döntött egy kisebb csoport, hogy a tábor után is ott maradnak Iqritben. A kis csapat most már lassan egy éve ott él az elhagyatott templom paplakjában és nem szándékoznak elmenni. Az izraeli rendőrség és katonaság el nem zavarja őket, azonban ha új épületet kezdenek el felhúzni azt lerombolják. A csoport vezetője Walaa Sbeit, aki amellett, hogy lelkes aktivista, komikusként, színészként, színházi oktatóként és sikeres énekesként is funkcionál.

A közösség története az utóbbi hónapokban a mainstream izraeli médiába is bekerült, először a liberális napilap, a Háárec tudósított róla, majd pár héttel később az izraeli Kettes Csatorna Ulpan Sisi című műsora, amely az ország egyik legnézettebb hírprogramja. A jelenleg Iqritben élő közösségnek Facebook oldala is van, melynek neve Iqrit – Nem maradtunk menekültek, visszatértünk. Az oldalra folyamatosan töltik fel a településről és saját munkáikról készült új képeket, valamint a közösségi oldalon keresztül szervezik a programokat Iqritbe, például a karácsonyi istentiszteletet, amelyre több százan ellátogattak. A fiataloknak jelenleg az a terve, hogy növelik a földműveléshez használt területet, elkezdtek csirkéket tenyészteni, valamint nagyobb ünnepek alkalmával próbálják megtölteni Iqrit megmaradt darabját élettel.

Végh Roland

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »