Diszkrimináció és munkanélküliség a svéd zavargások hátterében

A hatóságok három fő csoportot különböztetnek meg a zavargások elkövetői közt: helyi fiatalok, ismert bűnözők, és bal-, illetve jobboldali szélsőséges, jól szervezett csoportok, azaz ,,professzionális aktivisták”.

A zavargás kiváltó okának egy 69 éves, késsel hadonászó férfi halálos megsebesítését tartják, ugyanis ezt sokan úgy értelmezték, mint a bevándorlókkal szembeni intolerancia következményét. A férfit a médiában portugál illetve iraki származásúnak nevezték meg, a rendőrség nem erősítette meg egyiket sem.

Sokan úgy gondolják: amellett, hogy ilyesmi nem történne meg módosabb körzetekben, egy idős, egyetlen késsel felfegyverzett, összezavarodott és lakásába zárkózott férfit semmiképp sem lett volna szükséges lelőni. Arne Johansson, a Järva Jövőjéért Hálózat vezetője úgy nyilatkozott a Der Spiegelnek, hogy a bevándorlókkal szemben a rendőrség reakciója gyakran jóval brutálisabb, emellett gyakoriak a rasszista megbélyegzések is, amely a bevándorló fiatalok körében magasabb munkanélküliséggel párosulva robbanthatta ki a feszültséget.

Vasárnap éjjel, Husbyban, Stockholm egy külvárosában kezdődtek a zavargások, ekkor legalább 100 gépjárművet gyújtottak fel, egy égő garázs miatt ki kellett üríteni egy tömbházat, és egy bevásárlóközpont is vandalizmus ádozatául esett. A helyszínre siető rendőröket kövekkel dobálták meg, hárman megsérültek. Hajnali fél hat körül újra elcsitult a helyzet. A rendőrség becslései alapján 50-60 fiatal okozta a károkat, letartóztatás aznap nem történt.

Hétfő éjjel 11 járművet és négy szemétkonténert gyújtottak fel, ezúttal a tűzoltókat is támadás érte, a dobálások következtében hét rendőr illetve tűzoltó sebesült meg. A becslések 50-100 emberre rúgtak, voltak köztük 12-13 évesek is. Hét 15-19 év közötti fiatalt tartóztattak le egy tiszt bántalmazásáért, kettőt elengedtek, egy harmadik pedig 15 évesnél fiatalabb volt. Ezen az éjjelen Stockholm déli részében is regisztráltak erőszakos cselekményeket, de nem tudni, hogy kapcsolatban álltak-e a a Husbyban történtekkel.

A harmadik éjjel további külvárosokba terjedt át a zavargás, 30 járművet gyújtottak fel, Jakobsbergben a rendőrörsöt és a bevásárlóközpontot is megrongálták. Itt nyolc embert tartóztattak le.

Mi vezethetett ide?

Buzás Ernő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »