Különös módon ünnepelnék az afrikai egységet

2013. május 25. jelenti az ötvenedik évfordulóját annak, hogy létrejött a mai Afrikai Unió (AU) elődje, az Afrikai Egységszervezet. Nem gyakran fordul elő, hogy a kontinens államai valamiben egységes véleményt képviseljenek, ám előzetes értesülések szerint az AU addisz-abebai csúcstalálkozón merész lépésre szánhatják el magukat.

Kilépnénk, mert nem tetszik

A Sudan Tribune értesülései szerint Kenya és Uganda képviselőinek az utolsó pillanatban sikerült elérnie, hogy az addisz-abebai AU-csúcs napirendjére felkerüljön a Nemzetközi Büntetőbíróságból (International Criminal Court, ICC) való kollektív afrikai kivonulás. A kezdeményezés hátterében a 2007-es kenyai választásokat követően kirobbant erőszakhullám miatti vizsgálódás áll: az események miatt a nemrégiben elnökké választott Uhuru Kenyatta és helyettese, William Ruto ellen is eljárás indult.

Afrika országai nem csak a kenyai vizsgálódás miatt viseltetnek ellenérzéssel az ICC ellen: egységesen elfogadott nézet az a nemzetközi körökben is emlegetett bírálat, miszerint a Bíróság egyfajta Afrika elleni törvényszékként működik. Ugyan a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozása mögötti szándék korántsem ez volt, az általa eddig elért eredmények eddig a kritikákat támasztották alá. Közel 11 éves történelme alatt az ICC két ügyben hozott ítéletet, a vádlottak mindkét esetben a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében tevékenykedő milicisták voltak, de a Bíróság honlapján felsorolt többi eljárás is mind a kontinensről származók ellen folyik.

Afrika országainak nagyjából fele részes állama az ICC-t létrehozó Római Statútumnak és ez a szám a térségben uralkodó véleményeket figyelembe véve – különösen ha Kenya és Uganda átviszi akaratát az etiópiai csúcstalálkozón – valószínűleg nem sokat fog nőni a közeljövőben. Salva Kiir dél-szudáni elnök csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy soha nem fogadná el a Bíróság joghatóságát. Kiir megemlítette, hogy a nemzetközi közösség többször is megpróbálta segélyek felajánlásával beédesgetni Dél-Szudánt a tagok közé, ám országa mindeddig bátran ellenállt.

Az egység ötven éve

Amikor az Afrikai Egységszervezet első ülését tartotta 1963. május 25-én, az ilyen problémák még nagyon messzinek tűntek. A kontinens államainak többsége még csak az elmúlt pár év során nyerte el függetlenségét, és a kezdetekkor még abban sem volt teljes az egyetértés, hogy milyen keretek között folyjon az együttműködés. Ugyan azt többen elismerik, hogy az Afrikai Egységszervezet 39 éve nem feltétlenül csak a sikerekről szólt – sokatmondó a „diktátorok klubja” becenév is –, mindenképp fontos eredmény, hogy lehetővé tette az afrikai országok egységes fellépését más nemzetközi szervezetekben is.

Az Afrikai Egységszervezet helyét végül 2002-ben az Afrikai Unió vette át. A szervezet egyik legnagyobb támogatója Moammer Kadhafi volt, aki kiváló eszköznek vélte pánafrikai céljainak megvalósításához. Az AU-ba pumpált rengeteg támogatás miatt többen aggódtak is amiatt, hogy mi fog történni akkor, ha Kadhafi már nem lesz többé. A félelmek viszont egyelőre alaptalannak bizonyultak, ahogy a fenti példa is mutatja, az Afrikai Unió – még ha csak bizonyos kérdésekben is – még mindig képes a kontinens országainak egységbe kovácsolására.

Tési Áron

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »