Pályakezdő fiatalok végítélete

Minden korábbinál többen végeznek a felsőoktatási intézményekben idén Kínában, a pályakezdőknek kínált állások száma ugyanakkor csökken, így nehéz helyzetben vannak Kína friss diplomásai.

    A kínai oktatási minisztérium friss adatai szerint csaknem hétmillió fiatal kapja kézhez diplomáját idén, 190 ezerrel többen, mint tavaly és több mint másfélszer annyian, mint az ezredfordulón. 

    Az egyik legnagyobb kínai álláskereső portál, az 51job.com szerint a friss diplomások munkaerő-piaci helyzete ma nehezebb, mint amilyen a gazdasági válság kezdetekor volt, a gazdaság lassulásával pedig a gyakorlatot nem igénylő állások száma csökkent leginkább – vélik a vállalat szakértői.

    A kínai oktatási minisztérium becslései szerint mintegy 15 százalékkal kevesebb a betölthető állás, mint egy évvel ezelőtt volt. A statisztikák szerint az elmúlt években átlagosan 20 százalék körül alakult Kínában a friss diplomások munkanélküliségi rátája, május elejével a sanghaji végzősök 44 százalékának, a pekingi és a Kuangtung tartománybeli végzősök 30-30 százalékának volt a végzés utánra munkahelye.

    A kínai vezetés az elmúlt hónapokban számos esetben bizonyította: tisztában van a problémával és annak enyhítésén munkálkodik. Május közepén a kormány ülésén is napirenden szerepelt a téma, a tanácskozás után kiadott közlemény szerint a döntéshozók a pályakezdők elhelyezkedési esélyeit növelő intézkedéseket ígértek, a vállalatokat pedig az általuk kínált állások számának emelésére biztatták. A jövőben fokozottan segítenék a magánvállalkozásba fogó friss diplomásokat is, oktatás és kedvezményes hitelek, adókedvezmények formájában.

    A legfelsőbb szintű támogatás jeleként Hszi Csin-ping elnök – előre be nem jelentett módon – személyes látogatást tett az észak-kínai Tiencsin városában tartott múlt heti állásbörzén, ahol a jelen lévő fiatalokkal és az állást kínáló cégek képviselőivel is beszélgetett. Hszi a Hszinhua hírügynökségnek nyilatkozva a gazdasági növekedés fenntartásának fontosságát hangsúlyozta, mondván, anélkül a munkaerő-piaci problémákat nem lehet megoldani.

MTI - Szerencsi Ágnes

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »