Tovább erősödhet a magyarság Latin-Amerikában

A nemzetpolitika megerősített eszköztárának köszönhetően a latin-amerikai magyar diaszpóra helyi szervezetei a fennmaradás mellett még gyarapodhatnak is a jövőben – legalábbis erre enged következtetni a hétvégi LAMOSZSZ Fórum mérlege. Helyszíni beszámolónk következik Săo Paulóból.

Április 19-21. között a brazíliai Săo Paulóban rendézték meg a Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége (LAMOSZSZ) II. Találkozóját. A gyűlésen a világ magyarságát képviselő számos szervezet, illetve vendég részt vett.

Mi a LAMOSZSZ?

A 2004-ben alakult LAMOSZSZ az összes Latin-Amerikában működő magyar szervezet hivatalos képviselője. Feladata a magyar szervezetek munkájának összefogása a magyar nyelv és kultúra megőrzése, művelése és ismertetése érdekében. A dél-amerikai magyarság érdekeit olyan magyarországi szervezetekben képviseli, mint a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT), illetve a 2011-ben megalakított Diaszpóra Tanács. Tagjai: Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay és Venezuela.

A mostani találkozóra a 2010 májusában Buenos Airesben megrendezett I. Találkozót követően került sor. A háromnapos eseményre a Brazíliai Magyar Segélyegylet, illetve a Săo Paulói Magyar Szervezetek Egyesülete (más néven Magyar Ház) rendezésében került sor. A gyűlésen részt vett Potápi Árpád János, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Dr. Szíjjártó Csaba, Magyarország brazíliai nagykövete, valamint Deák Ernő, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) elnöke is.

Kövér László és Semjén Zsolt is üzent

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levelében a magyar kormány fokozott figyelméről biztosította a Kárpát-medencén kívül élő magyarságot, megköszönve a dél-amerikai magyarok önzetlen, a hazáért és nemzetért végzett szolgálatát.

Kunckelné Fényes Ildikó, a LAMOSZSZ elnöke beszámolójában kiemelte a gyűlés fontosságát, hangsúlyozva, hogy semmi sem pótolhatja a személyes találkozást, ha a magyarság érdekének képviseletéről van szó. Örömmel tájékoztatta továbbá a résztvevőket, hogy a térség magyar szervezeteinek túlnyomó része továbbra is működik, sőt gyarapodik.

Potápi Árpád János, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke tolmácsolta a jelenlévőknek Kövér László házelnök üdvözletét, majd elmondta: 2010 után radikális fordulat következett be a magyar nemzetpolitikában. Ennek a kedvező változásnak egyik legfontosabb eredménye az egyszerűsített honosítási eljárás. A Bizottság elnöke megemlékezett Wass Albert fiáról, aki néhány nappal a találkozó előtt tett állampolgársági esküt Las Vegasban.

A rendezvény a zárónyilatkozat elfogadásával zárult, amelynek értelmében a LAMOSZSZ III. Találkozójára 2016-ban Uruguayban kerül majd sor.

Az eseményről hamarosan részletes riportot olvashatnak itt, a Kitekintő Latin-Amerika rovatában.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek