Pusztító fölrengés rázta meg Szecsuán tartományt

2008 után ismét súlyos katasztrófa érte Kína délnyugati tartományát, legalább 203-an meghaltak és több mint 11500-an megsebesültek a 6,6-os erősségű földrengésben.

Szombaton helyi idő szerint reggel 8 órakor erőteljes földrengés rázta meg Kína délnyugati Szecsuán tartományát, legfrissebb adatok szerint 203 ember vesztette életét és több mint 11500 főre teszik a sebesültek számát a 2008 óta legpusztítóbb kínai földrengésben. A tartomány Lusan járásában, Jaan városához közel az amerikai földtani intézet által 6,6 magnitúdójúnak mért földrengés következtében az érintett területeken épületek omlottak össze, utak váltak járhatatlanná, megszakadt az áram- és ivóvíz-ellátás, továbbá a telefon-összeköttetés – tudósított a BBC.

A  kínai szeizmológiai hivatal által 7-es magnitúdóra mért rengés epicentruma Csengtu tartományi fővárosától 115 kilométerre keletre volt , mindössze 13 kilométeres mélységben,  ez tovább növelte a helyi beszámolók szerint 20 másodperces rengés erejét, amit számos utórengés követett. A rengés központjához közeli falvak romokban hevernek, mintegy tízezer lakás sérült meg vagy omlott össze. Közel 120 ezren töltötték az éjszakát fedél nélkül és várnak evakuálásra. Kizárólag a katasztrófa-elhárításra érkező járműveknek adtak engedélyt a városba való belépéshez.

Eddig 32 főt mentettek ki a romok alól, a másfél millió lakosú Jaan városának kórháza körül katasztrófaközpontot hoztak létre a sebesültek ellátására. Több mint 6000 katonát vezényeltek mentésre a Tibeti-fennsíkkal szomszédos hegyvidékes területekre, Li Kö-csiang miniszterelnök és Hszi Csi-ping államelnök rendkívüli ülést hívott össze a mentési munkálatok összehangolására. Li szombaton a helyszínre érkezett a mentés felügyelésére.

Kevin Hszia, a Vöröskereszt munkatársának közlése szerint a terület ellátása akadozik a helyszínre vezető autóutakon kialakult forgalmi dugók miatt, a földcsuszamlások következtében számos falu megközelíthetetlenné vált. Egy, a mentésre küldött katonákat szállító teherautó lesodródott az útról, egy katona halálát okozva.

Kína Szecsuán tartománya egyike az ország legnagyobb természetes gázlelőhelyeinek, de a  Sinopec Group olajipari vállalat közlése alapján a Puguang gázmező nem volt érintett a szombati földrengésben. Szecsuán területén a földrengések bár nem túl gyakoriak, többségük erőteljes: 1900 óta 12 darab, a Richter-skála szerint 5-ös vagy annál erősebb rengést regisztráltak. Ezek közül a legsúlyosabb a 2008 májusában történt, a 90 ezer áldozatot követelő 7,9 erősségű vencsuani rengés volt. 

Dóczi Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »