Argentína gazdasági növekedésre számíthat

A Nemzetközi Valutaalap (IMF – International Monetary Fund) becslése szerint az argentin gazdaság idén 2,8 százalékkal, jövőre pedig várhatóan újabb 3,5 százalékkal növekszik majd.

A magánszektor elemzői úgy vélekednek, hogy a gazdasági növekedés ellenére az állami költségvetés a négy százalékos átlag alatt marad. 2014-re a Nemzetközi Valutaalap szerint a 3,5 százalékos lesz növekedés, a kereskedelmi megszorítások és az emelkedő infláció ellenére is. Az IMF Világgazdasági elemzésében (WEO – World Economic Outlook) rámutat arra, hogy a latin-amerikai és karibi országok GDP-je tavaly mindössze 3 százalékkal nőtt – összehasonlítva a 2011-es 4,5 százalékos növekedéssel – ami a külföldi érdeklődés csökkenésének és az országok belső problémainak tulajdonítható.

A gazdasági lassulás Brazíliát sújtotta leginkább, ami hátrányosan érintette a környező országokat is, beleértve Argentínát. Argentína fő kereskedelmi partnerei a Mercosur-tagok (Déli Közös Piac) és Kína, s az IMF szerint a kedvezőtlen nemzetközi helyzet leginkább az előbbiek gazdaságairara hatott. A jelentés leírja, hogy Argentína kibővített import- és a devizakorlátozásai hozzájárultak ahhoz, hogy a brazil partnerek bizalma meginogjon az argentin beruházásaikat illetően. 

Az infláció az IMF becslése szerint eléri a 9,8 százalékot, ami megegyezik a kormány által közölt hivatalos statisztikákkal. A szervezet azonban felhívja a figyelmet arra a Buenos Aires elleni bizalmatlansági indítványra – amiben figyelmeztették, és korrekciós intézkedésre szólították fel Argentínát – amely szerint az inflációról és GDP-ről szóló adatok nem a valóságot tükrözték. A magánelemzők becsléseit átlagoló, úgynevezett „kongresszusi index” szerint azonban az éves infláció 24 százalékot ért el.

Az év elején Argentína volt az első ország, amelyet az IMF elmarasztalt, és felszólította Cristina Fernandez de Kirchner elnököt, hogy szorgalmazza szeptemberig – amikor az országot ismét felülvizsgálja majd a szervezet – az új fogyasztói árindex-számítási gyakorlatot.   

Buday Barbara

Friss hírek