Magyar növekedés: Varga még optimista

Varga Mihály tegnapi sajtótájékoztatóján ismertette a kormány konvergencia programjában foglalt előrejelzéseket és intézkedéseket. Az elemzői várakozásokkal szemben nem jelentett be újabb kiigazító lépést a miniszter, szerinte ezek nélkül is 3% alatt lesz az idei költségvetési hiány.

A GDP növekedési kilátásait ugyan csökkentette a kabinet, a kincstári optimizmus azonban még így is visszaköszön a számokból. Míg a piaci szereplők többsége kis recessziót vagy stagnálást vár, addig a kormány még mindig 0,7%-os növekedést vár az idén, a korábban becsült 0,9% után. A jövő évet tekintve csak kis mértékben, 1,9%-ra csökkentette a kormány a GDP növekedési előrejelzését, míg a piacon 1-1,5% közötti növekedéssel számolnak. Az inflációs előrejelzését jelentősen, 5,2%-ról 3,1%-ra mérsékelte a minisztérium, ami az első három havi inflációs adat tükrében nem is meglepő. E tekintetben úgy gondoljuk, hogy kissé felül is becsülte a kormány az infláció alakulását.

A költségvetési hiány kapcsán azonban több kockázatot látunk a kabinetnél. Az elektronikus útdíjból, az online pénztárgépekből és a tranzakciós adóból befolyó összeg valószínűleg elmarad a kormány várakozásaitól, de a rezsicsökkentés illetve az infláció általános csökkentése is jelentősen mérsékli az adóbevételeket. Emellett az is rontja a mutatót, hogy a nominális GDP várhatóan a kormány által előrejelzettnél alacsonyabb szintre kerül, hiszen a 0,7%-os reálnövekedés túlzónak tűnik, az infláció süllyedésével pedig a GDP deflátor is csökken.

Ezek miatt úgy gondoljuk, hogy a költségvetés magas tartalékai sem tudják fedezni e kieséseket. Az EU emiatt várhatóan pótlólagos intézkedéseket vár el a kormánytól, így a május folyamán konkrét kiigazító lépésekről dönthet a kabinet. Ezek várhatóan ismét a nagyvállalatokat terhelik majd (pl. tranzakciós adó kulcsának emelése).

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »