Többnyelvű városnév-obeliszkek Kolozsvár határában

Hamarosan Kolozsvár négy közúti városbejáratnál háromnyelvű üdvözlő építmény fogadja majd a beutazókat – tájékoztatott Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke és Horváth Anna kolozsvári alpolgármester egy pénteken megtartott sajtóreggelin, ahol az önkormányzat legújabb eseményeiről és terveiről is beszámoltak Kolozsvár RMDSZ-es tisztségviselői.

A létesítmények esztétikai megvalósításáról még nincs elképzelés, ez lehet egy obeliszk vagy totem, vagy bármilyen más alakot öltő szimbolikus építmény, amely a kincses város nevét tartalmazza három nyelven: románul, magyarul és németül. Nagyon fontos, hogy ezek a létesítmények ne tábla vagy pannó formájában jelenjenek meg, mivel azok státuszát külön törvény szabályozza – világított rá Horváth Anna alpolgármester.

Az alpolgármester elmondta, az Altart civil szervezet letett már egy kérést dokumentációval együtt a városházánál arra, hogy a város forgalmasabb közúti bejáratainál üdvözlő szobrot vagy obeliszket helyezzenek el, ezzel is erősítve a Kolozsvár – Európai Kulturális Főváros arculatát. Első lépésben az építészkamarával kívánnak ötletbörzét tartani, majd politikai egyeztetésre is sor kerül a terv kivitelezésére – hangsúlyozta Csoma Botond városi tanácsos.

A terv tulajdonképpen következő lépése annak a tavalyi kezdeményezésnek, amelyben sikerült elfogadtatni a helyi tanáccsal a műemléképületek többnyelvű tájékoztató tábláit. Ám a szóban forgó műemléktáblákra még várni kell, jegyezte meg Horváth, ugyanis esztétikai és formai egyeztetéseken többször elakadt már a kivitelezés, de vélhetően a turistaszezon elején már legalább harminc táblát kihelyeznek a város különböző műemléképületein.

További tervek közt szerepel a város műemlékingatlanjainak feltérképezése, a város azt szeretné, ha elkészülne egy lista, amelyen valamennyi műemlék szerepeljen. Az önkormányzati tulajdonban lévő műemlékeken saját forrásból és támogatásokból kívánják az állagmegőrző munkálatokat elvégezni, míg a magántulajdonban lévő ingatlanokra egy olyan támogatási rendszert dolgoznának ki, ami meghozza a tulajdonosok kedvét a felújításhoz – magyarázta Horváth.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »