„Természetes igény, hogy regionális nyelv legyen a magyar”

Regionális státuszt kapott a román nyelv az ukrajnai Sztorzsinszkiji járás-beli, Igeşti faluban, azok után, hogy pár hónappal ezelőtt másik két ukrajnai településen is elfogadták ezt a szabályozást. A többségében románok lakta ukrán településen a helyi tanács teljes vezetősége igennel szavazott az intézkedés elfogadása mellett.

„Ezzel a határozattal Ukrajna   tiszteletben tartja a kisebbségi jogok alkalmazását, védi a regionális vagy kisebbségi nyelvet beszélő kisebb csoportokat, valamint elősegíti a diszkriminációmentesség elvének megvalósulását, és fenntartja az egyenlőséget a többségi- és a regionális nyelvet beszélők között” – mondta a politikus.

Kovács Péter hangsúlyozta, teljesen természetes a romániai magyarság az az igénye, hogy a magyar nyelvet fogadják el regionális nyelvként, ezt számos működő uniós modell és törvénykezés is alátámasztja, illetve több olyan törvényhatározat létezik Európa-szerte, amely alapján a Románia határain kívül élő románok is részesülnek ebben a lehetőségben.

A főtitkár kiemelte, az államnak a kisebbségi nyelvek tekintetében tisztelnie kell annak a területnek az egységét, ahol az illető nyelvet használják, vagyis a közigazgatásnak nem lenne szabad megosztania területi alapon a nyelvi közösségeket, majd emlékeztetett arra, hogy Románia 2008 májusában érvénybe léptette a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartáját, amelynek alapján joggal kérhető a magyar nyelv regionális nyelvvé nyilvánítása.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek