Egy ügyész kerül a román igazságügyi minisztérium élére

Robert Cazanciuc ügyészt, a külügyminisztérium jelenlegi főtitkárát javasolja igazságügyi miniszternek Victor Ponta román kormányfő.

Victor Ponta tájékoztatta a Legfelsőbb Bírói Tanácsot (CSM) is a döntéséről, a testület pedig nem kifogásolta a jelöltet. Robert Cazanciuc 2009 óta a román külügyminisztérium főtitkára, de emellett az ügyészi kar tagja is volt, le kellett mondania tisztségeiről.

Utóbb Cazanciuc is megerősítette a sajtóban, hogy az igazságügyi miniszteri tisztég várományosa. „Csak mandátumom átvétele után tudok nyilatkozni a terveimről” – nyilatkozta a jelölt, aki 2008-ig a legfőbb ügyészség szóvivője volt.

A gandul.info információi szerint a kormányfő eredetileg Horia Georgescut, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) jelenlegi elnökét javasolta miniszternek, ám jelölését a Nemzeti Liberális Párt elutasította.

A miniszter poszt azért üresedett meg, mert az igazságügyi tárca korábbi vezetőjét, Mona Pivnicerut alkotmánybírónak nevezte ki a parlament. Távozása után ideiglenesen a kormányfő vette át a miniszteri hatásköröket.

MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »