Kétszáz magyar fiatal vett részt az Élet Menetén Auschwitzban

Kétszáz magyar fiatal járt hétfő hajnalban Auschwitzban az Élet menete 26. alkalommal meghirdetett lengyelországi emlékprogramján, amelynek keretében részt vettek a haláltábor magyar barakkja előtt tartott megemlékezésen.

A főként tanulókból álló küldöttséget az idén elkísérte Varsányi Imre holokauszttúlélő, Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke, Verő Tamás rabbi és Horovitz Tamás, a debreceni zsidó hitközség elnöke.

Az auschwitzi koncentrációs tábor magyar barakkja előtt tartott beszédében Zoltai Gusztáv reményét fejezte ki, hogy egyszer talán, nem is olyan sokára, Auschwitzra már csak évfordulóként, mint történelmi eseményre kell emlékeznünk, mert most még az Élet Menete zarándokút túl sok fájdalmas érzelmi sebet szakít fel a szívekben. 

 „Közel van a mérhetetlen gyász időpontja, még ismerhetünk túlélőket, olyanokat, akiket ide hurcoltak, ezekre a rámpákra, és olyanokat, akiket ezekben a barakkokban őriztek csíkos rabruhákban, akik itt látták meg a halál ördögét. Kimondani is nehéz, hogy Auschwitzban több magyar honfitársunk pusztult el, mint a mohácsi vész idején…” – hangoztatta a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Zoltai Gusztáv arra kérte a menet résztvevőit, hogy gondoljanak a csecsemőkre, a kisgyermekekre, azokra, akikből nem lehettek felnőtt, alkotó, tevékeny emberek. „Gondoljanak arra, hogy milyen volt a rámpától a gázkamráig tartó út, hogyan zajlott le annak a hidegleléses néhány pillanatnak a lelki és testi eseménysora, amikor bezárult az ajtó a meggyilkolandó emberek mögött. Auschwitznak szerinte kizárólagosan történelemmé kell válnia, el nem feledhető, de sohasem megismétlődő eseményként” – mondta. 

„Mert azért, sajnos, mostanában még ott van a tudatalattinkban a szorongás, a félelem. Hiszen nem halt ki a gyűlölet, az oktalan harag, a gyilkolás kéje” – hangoztatta Zoltai Gusztáv.

A magyar barakk előtti megemlékezésen felszólalt Balatoni Mónika, Varsányi Imre és Verő Tamás is. Zoltai Gusztáv az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: megdöbbentő és egyben csodálatos érzés volt számára, hogy a fiatal diákok könnyes szemekkel hallgatták végig a beszédeket, különös hatással volt rájuk a holokauszttúlélő beszéde. Szerinte a hétfői megemlékezésnek az az egyik üzenete, hogy egyre kevesebb már a vészkorszak túlélője, néhány éven belül már nem is lesznek az élők sorában, s ezért fontos, hogy az életben lévők személyesen szólhassanak a fiatalokhoz. Zoltai hangsúlyozta, hogy az idén már 26-ik alkalommal járt az Élet Menetével Auschwitban, de ennyire meghatódott fiatalokat még nem látott. Ez nagyon fontos üzenet azoknak is, akik próbálják tagadni a holokausztot, illetve mindazoknak is, akiknek az emlékét meg kell őrizni – tette hozzá.

Az auschwitzi megemlékezések után a többezres, fiatalokból álló tömeg gyalog indult el Birkenauba, ahol megtartják a központi emlékünnepséget.

mti

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »