Lerántják a leplet az offshore világáról

Több mint egy éve egy anonim beküldő 260 gigabájtnyi, korábban bizalmas adatot szivárogtatott ki a washingtoni-i központú Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) tíz adóparadicsom működéséről. Több mint egy évig dolgozták fel az adatokat, és csütörtökön leleplező cikkek sorozatába kezdett több médium világszerte.

Összesen 2,5 millió dokumentumot szivárogtatott ki az anonim személy egy merevlemezen, köztük szerződéseket, e-maileket, cégadatokat. A kiszivárgott adatok bepillantantást nyújtanak egy eddig a diszkréció miatt ismeretlen világba, és felvilágosítást adnak arról, milyen módon rejtik el jól ismert emberek vagyonukat a kedvezőbb adózás érdekében. A botrány körülbelül 130 ezer embert érint több mint 170 különböző országból. Köztük találni oligarchákat, politikusokat, fegyverkereskedőket, nagy- és kisvállalkozókat.

Az adatok feldologzásához az ICIJ több mint 30 médiapartnert kért fel, így az elemzők között van többek között a brit Guardian, az amerikai Washington Post, a svájci Sonntagszeitung, a francia Le Monde, a magyar atlatszo.hu és a német Süddeutsche Zeitung is. Utóbbi például sorozatot indított az offshore témával foglalkozó cikkeivel, naponta jönnek a leleplező írások. Összesen 46 országban indították el a leleplező cikkeket a múlt hét végén. Szakértők az offshore-cégekre, „a gazdaság fekete lyukjaira” mért eddigi legnagyobb csapásról beszélnek.

Sorra jönnek a hírek közismert emberekről, akik kihasználták az adóparadicsomok adta előnyöket. Egy dolog többnyire közös az esetekben: az érintettek vagy tagadnak (mint például, hogy csak a nevüket használták) vagy hangsúlyozzák, hogy semmi törvénybe ütközőt nem tettek. Utóbbiakhoz tartozik például François Hollande francia államfő kampányfőnöke, Jean-Jacques Augier, két kajmán-szigeteki levélszekrénycég tulajdonosa. De más botrány is akad: a kiszivárogtatott adatok igazolják, hogy az 1997-es kongói polgárháborúhoz egy hírhedt német fegyverkereskedő szolgáltatott helikoptereket, teherautókat, teherszállító repülőket. De vegyük például Amerikát: négyezer amerikai bizonyult offshore-cég tulajdonosának, közülük a Washington Post kutatása szerint harminc áll körözés alatt pénzmosás, csalás vagy egyéb pénzügyi bűncselekmény miatt. Grúzia leggazdagabb embere és egyben jelenlegi miniszterelnöke, Bidzina Ivanisvili (akinek vagyonát több mint ötmilliárd dollára becsülik) szintén egy levélszekrénycég igazgatója a brit Virgin-szigeteken. Ivanishvili állítása szerint azonban nem profitált a vállalatból, így nem tartotta szükségesnek, hogy tudjanak róla. Hollandiában az ING és ABN Amro bankok offshore-cégeket alapítottak ügyfeleiknek a Cook-szigeteken, a brit Virgin-szigeteken és a Malajziához tartozó Labuan szigeten. Az orosz oligarcha, Mihail Fridman offshore-cégeinek vezérigazgatója egy német férfi. Mongólia egy vezető politikusa a lemondáson gondolkodik a leleplezések után.

Talán az egyik legmegbotránkoztatóbb tény az adatok alapján, hogy 107 görög tulajdonban lévő levélszekénycég létezik különbözó adóparadicsomokban. A Ta Nea című görög lap készített listát ezekről a cégekről a hétvégén. Kiderült tehát, hogy miközben Görögországnak égető szüksége lenne minden adóbevételre, ennyi cégtulajdonos – köztük több politikus – menti offshore területre vagyonát, mindeddig az anonimitás leplét kihasználva.

Sokáig lehetne sorolni még a híres és kevésbé ismert leleplezetteket. A Kajmán-szigetek, a Bahamák vagy a Virgin-szigetek: az offshore cégalapítók tudják, hova kell fordulniuk, ha el akarják rejteni vagyonukat. A dokumentumokból világossá válik a gazdaság ezen ágazatának népszerűsége és virágzása – uniós becslések szerint ezermilliárd euró adóbevételtől esik el az EU évente a körülbelül ötven offshore-országban bejegyzett cégnek köszönhetően.

A leleplező cikkek után felmerült a kérdés, hogy átadják-e a nemzetközi médiumok az adathalmazt a hatóságoknak. A Süddeutsche Zeitung szerint ez nem lenne összeegyeztethető a sajtószabadsággal, az újságíróknak jogukban áll az anyagot maguknak megőrizni, hiszen a sajtó nem kiszolgálója sem az államügyészségnek, nem az adónyomozás segítő szerve, de még csak a rendőrségé sem.

Herner Panni

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »