Védelmi együttműködés Magyarország és Szlovákia között

A Magyarország és Szlovákia közti védelmi együttműködés tapasztalatairól és fejlesztéséről egyeztetett Benkő Tibor, Magyarország honvéd vezérkari főnöke Jaroslav Baškával, a pozsonyi parlament védelmi bizottságának az elnökével csütörtökön Pozsonyban.

A találkozón a két ország védelmi erőinek folyamatban lévő közös projektjein kívül terítékre kerültek még a védelmi együttműködés fejlesztésének lehetőségei, valamint a visegrádi négyek csoportján belül 2016-ig kialakítandó közös harccsoport témája is. Ez utóbbi egy csaknem 3 ezer fős egység lesz, amely hat hónapos rotációban lát majd el készültségi feladatokat az Európai Unió számára.

A találkozót követően Benkő Tibor az MTI-nek elmondta: a legnagyobb mértékig pozitívan ítélték meg a két ország közötti kapcsolatot, és egyidejűleg megvizsgálták az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit is. Rámutatott: erre többek között a két ország által létrehozott Kiválósági Központok terén is lehetőség adódik.

Elmondta: Magyarország egészségügyi Kiválósági Központtal rendelkezik, Szlovákiának pedig egy hasonló intézménye robbanószerek kutatására és megsemmisítésére specializálódott. Hozzátette: a két központ viszonylatában is jó az együttműködés, egy csereprogram keretében már tavalytól a szlovák intézményben dolgozik egy szakértőjük és a szlovák fél kiküldöttjét pedig Magyarország egészségügyi Kiválósági Központjában látják vendégül.

A találkozón szó esett a két ország külföldön szolgálatot teljesítő csapatainak tapasztalatairól és az idén esedékes katonai gyakorlatokról is. Ezzel kapcsolatban a honvéd vezérkari főnök hangsúlyozta: a magyar katonák a Szlovákiában megrendezésre kerülő minden gyakorlaton részt vesznek.

Paraméter / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »