Hepatitis egy foghúzástól?

Hétezer páciensét tette ki HIV-fertőzés veszélyének egy fogorvos az Egyesült Államokban – írja a BBC.

Az Oklahoma államban található Tulsában hétezer korábbi és jelenlegi kezeltet kellett figyelmeztetni, mivel orvosuk gondatlansága miatt lehetséges, hogy HIV-el, valamint heptatitis B-vel és C-vel fertőződtek meg rendelőjében. 

A rendelő ellen folytatott vizsgálat azután indult meg, hogy egy korábbi páciens mind hepatitis C, mind HIV vizsgálaton pozitív eredményekkel szembesült, holott egyéb kockázati tényező nem állt fenn. Megállapították, hogy a beteg nagyjából a kezelés időpontjában kaphatta el a vírust.

A vizsgálat során az ellenőrök megállapították, a nem megfelelő tisztítás következtében berozsdásodott fogászati eszközök használata okozhatott fertőzést, mivel a fogorvos ahepatitises betegeket ugyanazokkal az eszközökkel látta el, mint a vírustól nem szenvedő társaikat. 

A 2007 óta a doktor által kezelt betegeknek figyelmeztető levelet küldtek az esetleges fertőzöttséggel kapcsolatban, továbbá létrehoztak egy ügyeletet, ahol vérvételt követően az érintettek ingyenesen teszteltethetik magukat.

A 36 éve praktizáló Dr. W. Scott Harrington ellenállás nélkül zárta be rendelőjét és együttműködik az ellenőrökkel. Tárgyalását április 19-re tűzték ki. Végérvényesen is elveszítheti engedélyét. 

Haszonits Eszter

Friss hírek