Közel lehet a szerb-koszovói megegyezés

Néhány napos gondolkodási időt kapott Catherine Ashtontól a szerb és a koszovói miniszterelnök a keddi 12 órás tárgyalási fordulón előterjesztett javaslatok véleményezésére. A Bizottság szerint „nagyon keskeny, de mély” az árok a két fél álláspontja között.

Áttörés nélkül ért véget szerda hajnalban a szerb és a koszovói miniszterelnök sorrendben nyolcadik találkozója a két fél kapcsolatainak normalizálásáról. A tárgyalásokon közvetítő Catherine Ashton bejelentette, hogy ez volt az utolsó hivatalos találkozó ebben a formában Belgrád és Pristina között.

Az EU külpolitikai főképviselője ugyanakkor néhány napos gondolkodási időt adott a feleknek azoknak a javaslatoknak a mérlegelésére, amelyeket az utolsó találkozó előtt terjesztett elő az Európai Unió. Ezek pontos mibenlétét nem árulták el, de az nem titok, hogy a tárgyalások jelenlegi kritikus szakaszában a koszovói szerb entitás autonómiáról folynak egyeztetések.

„Egy sor javaslatot tettünk le az asztalra. A két fél álláspontja között nagyon keskeny, de mély az árok” – jelentette ki Lady Ashton a sorrendben nyolcadik, ezúttal 12 órás eszmecsere végén.

A szerb és a koszovói küldöttség most konzultációra hazautazott, hogy néhány napon belül meghozza döntését az előterjesztett javaslatokról.

Ashton szóvivője szerdán emlékeztetett rá, hogy a főképviselőnek áprilisban kell tájékoztatnia az EU miniszteri Tanácsát a Szerbia és Koszovó között folyó párbeszéd eredményeiről. A tárgyalások esetleges sikeres lezárása szinte bizonyosan elhárítaná az akadályokat Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése előtt. Az erről szóló döntést nagyrészt éppen ettől tették függővé a tagállamok.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »