45 cent a vasúti kétnyelvűségért

Már több mint 800-an csatlakoztak a Kétnyelvű Dél-Szlovákia legújabb akciójához, melyben az aktivisták a közlekedési minisztert, Ján Počiateket bombázzák a vasúti kétnyelvűséget igénylő kérvényeikkel.

A vasúti kétnyelvűség bevezetése immár másfél éve a legkülönfélébb civil és önkormányzati kezdeményezések témája. A Szlovák Államvasutak (ŽSR) azonban mereven elzárkózik a kérések teljesítésétől. Hozzáállásuk nem csak azt jelzi, az illetékesekből hiányzik az elemi jóindulat, hanem azt is, hogy egy olyan állapotot akarnak fenntartani, amely a kisebbségi, köztük a magyar nemzetiségű polgárok diszkriminációját jelenti. Ezen a helyzeten a jogszabályok változtatásával lehetne túllépni.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái úgy gondolják, hogy a magyar nyelv használatát nem lehet a közterületekről kitiltani; az állampolgárok törvényeken alapuló jogos igényének megtagadása egy demokráciában elfogadhatatlan; a szlovák nemzetiségű polgárok jogait a kétnyelvűség semmiben sem sérti, így aztán nincs objektív akadálya, hogy az a vasutakon is bevezetésre kerüljön; az ország lakosainak nemzetiségre való tekintet nélkül kijár a kellő tisztelet és a méltó elbánás.  Ezt jelenti a többnyelvűség a nemzeti kisebbségek által lakott területeken.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia a nyelvhasználati jogok kiszélesítése érdekében ezért néhány napja a Facebokon keresztül felhívást intézett Szlovákia polgáraihoz, mindazokhoz, akik azonosulnak a kulturális sokszínűség alapelvével. Négy nap elteltével már több százan jeleztek vissza, és tucatszám jelennek meg a Facebookon a miniszternek címzett borítékokat és az aláírt leveleket ábrázoló fényképek. Az eseményhez kapcsolódó videó megtekinthető itt.

Kitekintő / Felvidék Ma

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »