Mégsem a Lövész végzett bin Ladennel?

2011. május 2-án egy csapatnyi kommandós a CIA kemény és hosszadalmas felderítőmunkájának eredményeként a pakisztáni Abbottabadban végzett a 2001-es terrortámadások kitervelőjeként számon tartott Oszama bin Ladennel. Az, hogy ki ejtette a halálos sebet a terroristavezéren, máig nem tisztázott.

Újabb – a harmadik -, SEAL álláspontot ismerhette meg a világ bin Laden halálával kapcsolatban, mikor Peter Bergen, a CNN munkatársa a közelmúltban megjelent cikkében cáfolja a Lövész elmondásának helytállóságát.

Először a Mark Owen álnéven, Matt Bissonnette egykori SEAL által írt, bestselleré vált No Easy Day című könyvben jelentek meg bennfentes információk a 2011. május 2-án végrehajtott abbottabadi rajtaütésről, melynek során egy csapatnyi SEAL végzett az al-Kaida vezérével. A rajtaütést hosszas felderítő munka előzte meg, azonban még így sem lehettek teljesen biztosak abban, hogy bin Ladent találják majd az épületben.

Bissonnette történetét a Pentagon sem hagyta szó nélkül. Mivel magáról a rajtaütésről azelőtt is napvilágra került néhány információ, a nemzetbiztonsági szakemberek szemében inkább a SEAL Team 6 szervezetéről, kiképzéséről és működéséről szóló részletek jelentettek kockázatot.

Bissonnette verziójában három SEAL ért először bin Laden harmadik emeleti hálószobájába: Bissonnette, a Lövész (akit P. Bronstein által ismerhetünk) és az ún. point man (az a katona, aki a többiek előtt haladva veszélyforrásokra figyel). Az ő elmondása szerint utóbbi volt az, aki halálos sebet ejtett a terroristavezéren, a másik két jelenlévő, ő és a Lövész már a földön fekvő bin Ladenre adtak le további lövéseket. 

Másodszor Phil Bronstein készített interjúsorozatot az Esquire magazin számára, melyben az általa bemutatott, biztonsági okokból csak Lövésznek nevezett SEAL-től kapott információkat osztja meg. Ezek szerint ő lenne a férfi, aki megölte bin Ladent.

A most napvilágot látott változat egy harmadik SEAL szájából származik, és nagyjából egybevág Bissonnette történetével, tehát kettejük szerint nem a Lövész adta le a gyilkos lövéseket. Különbség továbbá, hogy a legújabb sztori szerint a szobában nem voltak fegyverek, mint ahogy azt a Lövész állította. Szerintük kicsit túl hősiesre sikeredett a történtek bemutatása a Lövész és Bronstein részéről.

A lényegen azonban egyik verzió sem változtat. Az Egyesült Államok történelmének kulcsfontosságú momentuma, hogy az al-Kaida feje halott, azonban az, hogy pontosan ki és hány lövést adott le a terroristavezérre, talán már sosem fog teljes bizonyossággal kiderülni. Az öt éven át bin Laden rejtekhelyéül szolgáló erődszerű építményt ugyanis a pakisztáni hatóságok utasítására már lebontották, kizárva a további helyszínelői vizsgálatokat.

Abban mindhárman egyetértenek, hogy hivatásukban alapvető a csapatszellem és az együttműködés, mindenki egyenlő és fontos. Bissonnette szerint például aznap éjjel a legnagyobbat a meghibásodott helikopter pilótája alakította, aki még ilyen körülmények között is épségben tette le a kommandósokat.

A lényeg nem a ravaszt meghúzó személyek kiléte, hanem az eredmény: bin Laden halott. Az egyébként titokzatossággal övezett SEAL-ek megszólalása nem a bin Laden-trófea bezsebelésére irányult, sokkal inkább egy-egy problémára kívántak felhívni a figyelmet.

Haszonits Eszter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »